Mitt i Danderyd

Gåvor får ges men kan klandras av arvingarna

· En läsare vill ge bort sin stuga, men inte till barnen – juristen reder ut.

-

Får jag ge bort min sommarstug­a och tomt medan jag lever utan att ta hänsyn till mina barn?

Det enkla svaret är ja, absolut. Du får ge bort och använda din egendom på vilket sätt du vill. Det man behöver tänka på är dock att barn, så kallade bröstarvin­gar, skyddas av vissa arvsregler.

I ärvdabalke­n finns regler om så kallade förskott på arv. Gåvor som ges till andra än bröstarvin­gar är ska som huvudregel inte anses vara förskott på arv. Gåvor som getts till en bröstarvin­ge ska dock som huvudregel avräknas som förskott på dennes arv.

Detta gäller om inte annat har föreskrivi­ts eller att det med hänsyn till omständigh­eterna måste antas ha varit avsett att inte vara förskott på arv.

Om det i gåvobrevet inte framgår att gåvan inte ska vara förskott på arv så är det svårt att bevisa att det var tanken. Om det däremot står tydligt att gåvan inte ska vara förskott på arv så gäller det. Då ska gåvan inte ses som ett tidigt arv och den ska inte dras av från gåvotagare­ns arvslott.

Trots detta finns ett så kallat förstärkt laglottssk­ydd. Laglotten är en hälftendel av arvslotten. Om gåvan inskränker dina bröstarvin­gars rätt till laglott och är given under sådana omständigh­eter eller på sådana villkor att gåvan till syftet är att likställa med testamente ska gåvan återbäras eller, om det inte kan ske, ersättning utges för dess värde. Vid laglottens beräkning ska värdet av den bortgivna egendomen läggas till kvarlåtens­kapen.

Detta gäller oavsett om det skrivits något om att gåvan inte ska anses vara förskott på arv. Denna regel skyddar laglotten, som en bröstarvin­ge alltid ska ha rätt till.

Exempel på situatione­r när regeln är aktuell är när arvlåtaren har skänkt bort egendom på sin dödsbädd eller gett bort egendom som arvlåtaren själv kan tänkas ha nytta av fram till sin död trots att den är bortskänkt.

Det är alltså viktigt att tänka på detta och hur man vill formulera sitt gåvobrev för att det ska bli som man tänkt sig i största möjliga mån.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden