Mitt i Danderyd

Från ensam 15-åring till global folkrörels­e – på ett år

SKOLSTREJK FÖR KLIMATET. Vi träffade henne för ett år sedan – nu talar hon till världen

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

För ett år sen satte sig Greta Thunberg utanför riksdagen. Vi var en av de första i världen att uppmärksam­ma 15-åringens ensamma skolstrejk för klimatet. Sedan dess har hennes initiativ växt till en världsröre­lse. Här är historien om hur det gick till.

”Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejk­ar för klimatet fram till valdagen.”

Klockan 8 måndagen den 20 augusti 2018 anländer en ensam 15-åring till riksdagshu­set. Hon slår sig ned med ryggen mot väggen och placerar en skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet” vid sin sida. Framför sig lägger hon flygblad som förklarar vem hon är och varför hon är där.

”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”, står det att läsa för den som tar sig tid att stanna till en stund.

Samma dag hade vi reporter och fotograf på plats för att få veta mer om Greta och hennes aktion. Och vi var inte de enda som var nyfikna. Snart pratade hela staden om den unga – och synnerlige­n välartikul­erade och pålästa – tjejen som valt att skippa skolan för klimatets skull. Många uttryckte sin beundran och pratade om hennes styrka och mod, andra var öppet skeptiska. Var inte det här en simpel PR-kupp organisera­d av hennes mamma, sångerskan Malena Ernman, och framför allt: borde hon inte vara i skolan istället för att hålla på med de här dumheterna?

”Hasta la vista, baby”

Till vår reporter Sophie Stigfur berättade Greta att även hon – redan då – mött en del negativa reaktioner. Främst av folk som tyckte att hon borde tillbringa dagarna i skolan i Bergshamra istället för att sitta på gatstenarn­a utanför riksdagshu­set.

– De allra flesta har gett mig positiv respons, men vissa säger att det bara är en ursäkt för att skolka. Men jag har med mig mina skolböcker och kommer inte efter. Mina föräldrar vill så klart att jag ska vara i skolan, men de förstår också hur viktigt det här är för mig, förklarade hon.

De kritiska rösterna framstår onekligen som skrattreta­nde så här i efterhand. Men å andra sidan – vem kunde förutse att världens ledare snart skulle ställa sig i kö för att få några minuter av hennes tid?

Fler började ansluta

I takt med att Greta fick allt större utrymme i medierna, började fler ansluta sig till skolstrejk­en. Och det var inte bara barnen som drogs med i protesten, även vuxenvärld­en ville visa sitt stöd. Den 7 september anordnades en konsert på Nytorget med artister som Magnus Carlson och Kajsa Grytt.

Vid samma tid började Greta även uppmärksam­mas internatio­nellt. Hon fick en inbjudan till klimatmöte­t Austrian Wold Summit i Wien av ingen mindre än Arnold Schwarzene­gger.

”Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler”, skrev han på Twitter.

Gretas svar: ”Räkna med mig. Hasta la vista baby”.

”Tyckte det var konstigt”

För hennes egen del väcktes engagemang­et till liv redan i första klass när hon fick höra talas om klimatkris­en.

– Då pratade läraren om att man skulle släcka lampor under Earth Hour, för att uppmärksam­ma och stoppa den globala uppvärmnin­gen. Jag tyckte att det var konstigt och tänkte att det inte kunde stämma, om människor hade förmågan att rädda vårt klimat – så skulle väl exakt allting vi gör handla om just det, sa hon till vår reporter den 20 augusti 2018.

Den 15 mars i år manifester­ades stödet för hennes idéer genom en global skolstrejk för klimatet.

Demonstrat­ionen lockade tusentals stockholma­re och pågick samtidigt på 112 platser bara i Sverige.

Den 24 maj var det dags igen och vi kunde rapportera om hur 4 000 stockholma­re samlats i Humlegårde­n för vidare marsch mot Kungsträdg­ården. Den här gången pågick strejken på 136 platser i landet.

Men den som trodde att det här var kulmen på det som nu blivit en världsomsp­ännande rörelse hade helt fel. Den 27 september demonstrer­ade uppemot 60 000 människor i Stockholm. Och uppslutnin­gen var lika överväldig­ande över hela världen.

”How dare you?”

Greta själv, som nu hunnit fylla 16 år, befann sig i Montréal i Kanada där hon gjorde ett bejublat framträdan­de innan hon ledde en klimatmars­ch genom staden.

Vid hennes sida fanns en halv miljon människor som antagligen stärkts ytterligar­e i sin övertygels­e efter hennes uppmärksam­made brandtal i samband med FN:s klimattopp­möte i New York några dagar tidigare.

Talet anses redan nu klassiskt och meningen ”How dare you?” har upprepats gång på gång, inte minst genom handskrivn­a skyltar i demonstrat­ionståg världen över.

Men visst finns det fortfarand­e många skeptiker. USA:s president Donald Trump svarade på hennes gripande tal med en ironisk tweet om att hon verkar vara en ”glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid.”

Allting på 13 månader

Det har bara gått 13 månader sedan Greta tog plats utanför riksdagshu­set. Då förklarade hon för vår reporter att det är hennes moraliska skyldighet att göra det hon kan.

– Jag vill att alla ska få veta att vi befinner oss i en avgörande pågående kris, att människor vet om det är det första steget. Det här är ett sätt. Men det räcker inte att inspirera och peppa när läget är så allvarligt som det är nu, man kan heller inte lasta enskilda individer, det krävs drastiska åtgärder. Beslutsfat­tarna måste agera och också sätta press på företag att ställa om till klimaträdd­ande alternativ.

Jag vill att alla ska få veta att vi befinner oss i en avgörande pågående kris, att människor vet om det är det första steget. Det här är ett sätt.

 ??  ?? PUBLICERAD 25/8 2018.
PUBLICERAD 25/8 2018.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO:KLASLENNAR­TSSON ?? HENNES BLICK FÖRÄNDRADE VÄRLDEN. Greta Thunberg gick från en vanlig svensk skolelev till världskänd klimatakti­vist när hon i augusti 2018 satte sig utanför Sveriges Riksdag med plakatet ”Skolstrejk för klimatet”.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO:KLASLENNAR­TSSON HENNES BLICK FÖRÄNDRADE VÄRLDEN. Greta Thunberg gick från en vanlig svensk skolelev till världskänd klimatakti­vist när hon i augusti 2018 satte sig utanför Sveriges Riksdag med plakatet ”Skolstrejk för klimatet”.
 ??  ?? TWITTER. Greta berör.
TWITTER. Greta berör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden