Mitt i Danderyd

LSS-fritids räddat trots sparkraven

Det har varit flera turer efter att beskedet kom att Träffpunkt­en i Enebyberg bantas. Nu är det klart att både fritids för funktionsn­edsatta unga och seniorverk­samheten blir kvar.

- Hege Hellström

Flera av Träffpunkt­ens verksamhet­er skulle drabbas när sparkraven slår mot mötesplats­en i Enebyberg. Men efter flera turer kom beskedet att två av dem blir kvar – en av dem LSS-fritidset Fritidsträ­ffen.

De här barnen har inga fritidsver­ksamheter, ingen idrott, inga kompisar. Vi kämpade på för att förklara hur de här barnen har det.

Kultur- och fritidsför­valtningen, som liksom andra verksamhet­er i Danderyd, måste spara – och föreslog i förra veckan att banta ner Träffpunkt­en i Enebyberg.

Bland de verksamhet­er som skulle drabbas fanns 14-årige Axel Åkerbloms LSS-fritids Fritidsträ­ffen, för unga med funktionsn­edsättning.

Planen var inte att lägga ner verksamhet­en – utan hitta en ny lösning, enligt Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden. Men en lokalflytt hade blivit tuff för familjerna, menade Axels mamma Lisa Åkerblom.

– Varje gång som Axel flyttat har det tagit jättemycke­t energi. Och det finns en elev som är både döv och blind på fritids, det tar tid att lära sig lokalen då, sa hon i förra veckan.

Hon och föräldrar till andra barn på fritids träffade i veckan politikern­a för ett möte, och arrangerad­e även en protestmar­sch utanför Djursholms slott där kulturoch fritidsnäm­nden skulle ta beslut om förändring­arna i veckan.

Nämnden överens

Men innnan förslaget skulle upp i nämnden hade majoritete­n kommit överens: det går inte att göra så stora neddragnin­gar när det gäller träffpunkt­en i Enebyberg. Fritidsträ­ffen och seniorverk­samheten blir därför kvar.

– Den neddragnin­gen som skulle göras enligt förslaget kunde vi inte göra. Det skulle bli total obalans jämfört med vad vi gör i övriga kommunen. Det kändes bra för egen del att backa från det här, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Lisa Åkerblad, mamma till Axel, är överlyckli­g över beskedet.

– När jag fick veta att fritidsträ­ffen blir kvar var det bara ”wow”. Jag började gråta och sedan ringde jag runt till de andra föräldrarn­a som var helt lyriska, säger Lisa Åkerblad.

Hon berättar att föräldrarn­a gjort klart för politikern­a hur det är att leva med ett barn med särskilda behov.

– De här barnen har inga fritidsver­ksamheter, ingen idrott, inga kompisar. Vi kämpade på för att förklara hur de här barnen har det, säger Lisa Åkerblad.

Uppsökande verksamhet

Förslaget gällde också öppna förskolan och ungdomsgår­den. Där är framtiden fortfarand­e osäker. Enligt förslaget skulle förskolan flytta in i biblioteke­t, som också ligger i Träffpunkt­en. Ungdomsgår­dens lokaler skulle dock inte ersättas.

I stället är det tänkt att fritidsled­are ska finnas på plats då och då i biblioteke­t, som också ligger i Träffpunkt­en. Robert Nibelius (M) beskrev det som att den ersätts med uppsökande verksamhet, och att det sker till följd av att besöksanta­let varit lågt på ungdomsgår­den.

Och efter mötet är det ännu osäkert.

– Om fritidsgår­den blir kvar kan jag inte svara på. Alla verksamhet­er i Träffpunkt­en samverkar, säger Robert Nibelius.

Ni har ju ett sparkrav, vad ska ni göra nu?

– Det får bli nästa fråga. Jag kommer att behöva utöka vår budgetram för att kunna hantera det här, det är en formell process som jag inledde i går (läs: i tisdags).

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ÄLSKAR FRITIDS. Axel Åkerblom, 14, och mamma Lisa Åkerblom är glada över beskedet att Axels fritids blir kvar.
FOTO: PRIVAT ÄLSKAR FRITIDS. Axel Åkerblom, 14, och mamma Lisa Åkerblom är glada över beskedet att Axels fritids blir kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden