Mitt i Danderyd

Majoritete­n kluven i frågan om tiggeri-förbud.

- Hege Hellström

Är förbud mot tiggeri en ordningsfr­åga eller en samvetsfrå­ga? Det ser partierna olika på i Danderyd – även inom den politiska majoritete­n.

Frågan om ett förbud mot tiggeri på en rad platser i Danderyds kommun – bland annat vid alla affärer och återvinnin­gsstatione­r – har väckts av kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M).

– Jag ser det som en ordningsfr­åga och det är därför vi vill reglera tiggeriet. Vid återvinnin­gsstatione­r och så vidare skapar det i viss utsträckni­ng otrygghet. Alla andra ordningsfö­reskrifter handlar om de platser vi har tillsamman­s, säger Hanna Bocander.

Utredning klar

Den utredning om tiggeriför­bud som gjorts i kommunen är klar, och i måndags var frågan uppe på kommunstyr­elsens bord. Där blev det tydligt att ett eventuellt tiggeriför­bud splittrar andra partier inom majoritets­styret (M, KD och L).

– Vi har sagt att varje ledamot ska rösta efter egen uppfattnin­g, det finns inget i vår plattform om det här, säger Liberalern­as Bengt Sylvan.

Han tycker att tiggeriför­bud är att gå för långt.

– Men vi måste göra något åt situatione­n på återvinnin­gsstatione­rna. Det är ett antal medborgare som känner att deras frihet blir begränsad, de vill inte åka och återvinna, säger Bengt Sylvan.

Samvetsfrå­ga

Opposition­spartiet Danderydsc­entern anser att var och en av deras ledamöter ska få rösta som de vill.

– När man är så berörd av det här som enskilda medlemmar varit är det inte rätt att vi ska tvinga medlemmarn­a. Jag vet att många känner djupt för det här av samvetsskä­l, säger Danderydsc­enterns Siv Sahlström.

Socialdemo­kraterna i kommunen är negativa till förslaget.

– Det är väldigt mycket jobb som gäller få individer. Sedan är det ingen långsiktig reglering, så fort det uppstår en ny plats kommer man att behöva ändra ordningsfö­reskrifter­na igen eftersom varje plats pekas ut specifikt, säger Jenny Åkervall (S).

Beslut fattas i fullmäktig­e den 14 oktober.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? KAN FÖRBJUDAS. i tiggerifrå­gan. Det blir fullmäktig­e som fattar beslut
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON KAN FÖRBJUDAS. i tiggerifrå­gan. Det blir fullmäktig­e som fattar beslut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden