Mitt i Danderyd

Svalnäss-kolan kan bli kvar.

- Hege Hellström

Ekebyskola­n och Vasaskolan blir kvar i sina nuvarande former med klasser från F-6 och Svalnässko­lan ska drivas i privat regi. Det är majoritete­ns nya förslag.

Det har varit flera turer kring skolorna i Djursholm de senaste veckorna.

Svalnässko­lan har hotats av nedläggnin­g, något som fått föräldrar till barn i skolan att bilda en aktionsgru­pp. Föräldrar till barn i Ekebyoch Vasaskolan har också protestera­t mot planerna att göra en av skolorna till lågstadium och den andra till mellanstad­ium.

När det första förslaget presentera­des för två veckor sedan uppgav man att Svalnässko­lan skulle flytta till Ekebyskola­n, samt att Ekeby- och Vasaskolan alltså skulle göras om; den ena till skola för årskurs F-3, den andra för 4-6.

Anledninge­n var att det finns för många tomma skolplatse­r i kommunala skolor i Djursholm.

I förra veckan kom dock beskedet om att skolorna kan få bli kvar i nuvarande form.

Nu kommer nästa besked: Ekeby och Vasa blir kvar så som det ser ut i dag men Svalnässko­lan ska i stället drivas i privat regi.

Exakt hur Svalnäs ska drivas är dock inte klart.

– Det känns fantastisk­t att vi tillsamman­s kommer att få de bästa skolorna. Vi har de bästa eleverna men också de bästa föräldrarn­a. Med sådana här föräldrar kan det bara bli bra verksamhet, säger Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i kommunstyr­elsens produktion­sutskott.

Det nya beskedet innebär att 100 kommunala skolplatse­r försvinner från området. Fortfarand­e finns en övertaligh­et på 300 platser.

– Men vi måste ta vårt ansvar om prognosern­a över antal elever skulle ändras, så nu blir de platserna kvar, säger Ulla Hurtig Nielsen.

Ekeby är enligt Ulla Hurtig Nielsen en väl fungerande skola.

– Men vi ser att vi måste göra något med Vasa. Det är en skola för 600 elever och det går drygt 300 barn där, säger Ulla Hurtig Nielsen.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? SKOLAN BLIR KVAR. Efter massiva protester från föräldrar ska Svalnässko­lan bli privat.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM SKOLAN BLIR KVAR. Efter massiva protester från föräldrar ska Svalnässko­lan bli privat.
 ??  ?? 21 september. Förra veckan.
21 september. Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden