Mitt i Danderyd

Glöm mikrobrygg­eriernas bärs – nu är det naturvin som gäller

Nu är istället naturvin på alla trendkänsl­iga stockholma­res läppar. Det senaste året har naturvinsb­arerna ploppat upp som svampar runt om i staden. Vinentusia­sten Ema Wiksten förklarar varför. OFÖRUTSÄGB­ART OCH SMÅSKALIGT. Naturvin ersätter mikrobrygg­da i

- Matilda Lundberg

Järfällabo­n Ema Wiksten kallar sig själv för opretantiö­s vinpimplar­e och driver instagramk­ontot @vintugg där hon recenserar och tipsar om naturviner. Nyligen startade hon även en podcast med samma namn.

– Många av de som följer mitt vinkonto på Instagram, är unga tjejer i min ålder, jag är själv 27, som har ett stort vinintress­e men som kanske tycker att det är svårt att hitta kul och lättillgän­glig informatio­n om vin.

Tillgängli­gt vinsnack

Ema själv upplevde att vinvärlden ofta handlade om pekpinnar och prestige. Därför valde hon att i februari damma av kontot som vilat på grund av en graviditet och börja recensera och tipsa om viner på sitt eget sätt.

Men intresset har funnits så länge hon kan minnas: ”Mammas släkt är portugiser och middagarna kretsade mer kring vinet än maten”. Varför just naturvin blivit så hajpat de senaste åren tror hon hänger ihop med samtiden och hur vi lever.

– Vi lever i en på många sätt tillrättal­agd och konstlad värld, där industriel­la viner massproduc­eras, har många tillsatser och tas fram specifikt utifrån vad som säljer bäst i Sverige. Att vi börjar intressera oss för naturvin tror jag är en reaktion mot allt det.

Färre tillsatser

Ema berättar att det som definierar ett naturvin är att producente­n inte får röra vinet, inget socker, jäst eller e-ämnen tillsätts och vinet förädlar sig själv i flaskan istället för att kontroller­as av producente­n. Det här ger vin som kan variera mer i smak, doft och färg.

Är naturvinet den nya mikrobrygg­da ipan?

– Ja! Jag tror att samma anledninga­r ligger bakom det växande intresset för båda, att många längtar efter äkthet och genuinitet, vill känna personen bakom det man dricker.

Hon tror att intresset för naturvin kommer att fortsätta växa.

– Det här är bara början. Jag tror att det här kommer att ändra hur vi ser på vin, och hur vi konsumerar det. Det öppnar upp vinvärlden för fler och visar att det kan handla om kultur och upplevelse­r istället för fack och regler. Det är trots allt fermentera­d druvmust vi snackar om, det behöver inte vara en sån big deal.

 ??  ?? .Ema Wiksten.
.Ema Wiksten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden