Mitt i Danderyd

Förälder kritisk till sen frukost på förskolan

ANMÄLER. ”Jag vet att hennes situation inte är unik”

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Hemmet ansvarar för att barnet kommer rätt klädd och med sina grundlägga­nde behov av sömn och mat tillgodose­dda innan de kommer till förskolan

I en anmälan till Skolinspek­tionen vill en förälder till ett barn på Hägernehol­ms förskola i Täby att frukosten ska serveras tidigare än den gör i dag.

Varje morgon lämnar föräldern på Hägernehol­msskolans förskola sitt barn vid 07 på morgonen. Skolan erbjuder en lättare frukost till barnen – men inte förrän klockan 09.

Därför ställer sig nu föräldern frågande till varför dennes barn inte kan få sin frukost tidigare.

Föräldern har skickat in en anmälan till Skolinspek­tionen och beskriver u deb att de måste gå upp väldigt tidigt för att barnet ska hinna få i sig frukost innan dagen startar. Hen skriver vidare att deras situation inte är unik.

”Det finns fler barn med samma/liknande behov på förskolan även om dessa barn tillsamman­s inte utgår en majoritet”, skriver föräldern i anmälan.

Ska fördelas jämnare

Täby kommun menar i sin tur att den lättare frukosten, som består av bröd, smör, mjölk och frukt, serveras senare då måltiderna ska fördelas jämnare över dagen. De säger att maten är ett delat ansvar.

– Barnets omsorg är ett delat ansvar mellan hemmet och förskolan, där hemmet ansvarar för att barnet kommer rätt klädd och med sina grundlägga­nde behov av sömn och mat tillgodose­dda innan de kommer till förskolan, skriver Maria Assarsson, tillförord­nad utbildning­schef på Täby kommun i ett mejl till TäbyDirekt.

”En bra tid”

Hon säger även att 09 är bra tid eftersom alla barn då är på plats på förskolan.

– Rektor har bedömt att vid klockan nio har alla barn kommit och då är det lämpligt att servera en kompletter­ande frukost, säger hon.

Täby kommun skriver även i sitt svar till Skolinspek­tionen att föräldern får ta med sig egen frukost till barnet om den vill äta frukost tidigare.

Kommer ni göra några åtgärder efter anmälan?

– Vi kommer att behandla inkommen anmälan, skriver Maria Assarsson i ett mejl.

Anmälan från föräldern inkom till Skolinspek­tionen i slutet av augusti. Det kan ta upp till fem månader från det att anmälan inkommit till Skolinspek­tionen till det att ett beslut fattats.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANMÄLAN. En anmälan har kommit in till Skolinspek­tionen om att frukosten serveras för sent på Hägernehol­msskolan i Täby (där barnet på bilden emellertid inte är fotografer­at).
FOTO: MOSTPHOTOS ANMÄLAN. En anmälan har kommit in till Skolinspek­tionen om att frukosten serveras för sent på Hägernehol­msskolan i Täby (där barnet på bilden emellertid inte är fotografer­at).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden