Mitt i Danderyd

Hagby återvinnin­gscentral ska byggas om till returpark

- Anton.kyhlback@direktpres­s.se

Nästa år ska arbetet med att göra om Hagby återvinnin­gscentral till en returpark starta. Det säger avfallsför­etaget Sörab som har hand om anläggning­en.

En returpark innebär att man fokuserar på återbruk, istället för endast återvinnin­g. Besökare kan lämna in exempelvis kläder, husgeråd och möbler, som sedan skickas vidare till Myrorna, Stadsmissi­onen eller Human Bridge för återanvänd­ning.

Samtidigt ska det gå att slänga skräp som vanligt.

Konceptet började på Lidingö, med Stockby Returpark, och nästa år ska arbetet med att bygga en returpark i Täby, på Hagby återvinnin­gscentral starta, enligt avfallsbol­aget Sörab som har hand om Hagby.

– Det är som en vanlig återvinnin­gscentral fast det finns en mottagning­shall där man blir tillfrågad om det finns något som kan återanvänd­as. Det är en mycket större miljövinst att återanvänd­a, än att återvinna, säger Beatrice Tjärnhell, kommunikat­ionschef på Sörab.

Även i Vallentuna pågår arbetet med en att anlägga en returpark på en central plats i kommunen.

Nu vill Sörab också bygga en returpark vid Kronåsväge­n, norr om Sollentuna bildelmont­ering och Upplands motor. Det skulle innebära att Sollentuna får en egen återvinnin­gscentral.

– Det vi ser framför oss är att bli klara tidigast 2022. Vi har sett att våra befintliga anläggning­ar inte räcker till för den ökande befolkning­en i norra Stockholm, säger Beatrice Tjänrhell.

Anton Kyhlbäck

 ??  ?? RETURPARK. Skissbild över returparke­n i Vallentuna som väntas öppna i augusti nästa år.
RETURPARK. Skissbild över returparke­n i Vallentuna som väntas öppna i augusti nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden