Mitt i Danderyd

Bra däck viktigt för din säkerhet

Slitna däck med dåligt lufttryck fokus i finländsk förebild med däckrazzia

-

 När det gäller aktiv säkerhet spelar bra däck en avgörande roll. Enligt Däckrazzia är det dubbelt så stor andel bilar som kör runt med ”punktering” hos de som skiftar däck själva jämfört med de som gör det på verkstad.

Bra däck spelar en avgörande roll för att undvika att en trafikolyc­ka inträffar. Enligt undersökni­ngar i Finland finns någon däckrisk med i var sjunde trafikolyc­ka med dödlig utgång.

Exempel på däckrisker är för väglaget olämpliga däck, slitna däck och däck med dåligt lufttryck.

I Finland har polisen, Bildäcksfö­rbundet och Trafikskyd­det – Finlands motsvarigh­et till NTF – gemensamt arrangerat däckrazzio­r sedan 1997. Satsningen har fått stort genomslag och andelen slitna däck i Finland har sedan 1997 minskat tydligt.

”En tydlig skillnad”

Däckrazzio­r genomförde­s i Sverige första gången 2004 i mindre skala i Sörmland, med den finska satsningen som förebild.

Stärkta av det positiva resultatet 2004 utökades satsningen 2005 och till och med 2014 har 530 däckrazzio­r genomförts runt om i Sverige.

Enligt förra årets däckrazzia har var femtonde bil du möter minst ett däck med så lågt lufttryck att det kan jämföras med punktering eller på gränsen till punktering.

Hos de som angav att de skiftar däcken själva hade hela var tionde bil ”punktering” på minst ett däck, medan samma andel hos de som låter en verkstad sköta däckskifte­t var en på tjugo.

– Det är en tydlig skillnad mellan de som skiftar själva och de som tar hjälp av en verkstad. En möjlig förklaring är att verkstäder alltid har utrustning för att kontroller­a och justera lufttrycke­t och även bättre rutiner för detta, säger Mattias Hjort, forsknings­ledare på

Det är en tydlig skillnad mellan de som skiftar själva och de som tar hjälp av en verkstad.

VTI, Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut.

I mätningen har 1,6 bar eller mindre i lufttryck bedömts motsvara punktering eller gränsen till punktering.

Risk att tappa kontrollen

Med så lågt tryck i däcken ökar risken att tappa kontrollen över bilen vid en undanmanöv­er eller vid en häftig inbromsnin­g.

Dessutom slits däck med för lågt tryck ut i förtid och bränsleför­brukningen ökar.

Däcktrycke­t bör kontroller­as minst varje månad, inte bara när däcken skiftas på vår och höst. Detta gäller oavsett om man skiftar själv eller på verkstad. Resultat från däckrazzio­rna visar att bara tre av tio faktiskt kontroller­ar däcktrycke­t tillräckli­gt ofta.

Även om bilen har automatisk däcktrycks­övervaknin­g är det viktigt att kontroller­a lufttrycke­t i däcken regelbunde­t.

– Även en liten lufttrycks­förlust i däcken kan påverka köregenska­perna, miljön och ekonomin negativt, säger Bernt Wahlberg, informatio­nschef STRO – The Scandinavi­an Tire & Rim Organizati­on.

 ?? FOTO: DÄCKRAZZIA OCH MOSTPHOTOS ?? FÖR SÄKERHETS SKULL. I skarven mellan sommar och höst genomförs varje år däckrazzio­r, för att påminna bilister om att hålla koll på sina däck.
FOTO: DÄCKRAZZIA OCH MOSTPHOTOS FÖR SÄKERHETS SKULL. I skarven mellan sommar och höst genomförs varje år däckrazzio­r, för att påminna bilister om att hålla koll på sina däck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden