Mitt i Danderyd

Danderyd utlovar inga nya satsningar

-

Över 11 miljoner kan tillkomma kommunen efter den nya överenskom­melsen om välfärdsmi­ljarder. I Danderyd ses det här dock inte som ett tillfälle för nya satsningar.

Regeringen­s fem miljarder som ska gå till välfärdspr­ojekt ämnat för vård, skola och omsorg i landet kan nu totalt bli sju och en halv miljarder.

Detta genom en ovanlig överenskom­melse mellan M, KD och V, som även stöds av SD. Danderyd som tidigare skulle ha fått 11,2 miljoner extra i vårbudgete­n kommer troligtvis nu även att få ta del av påslaget.

Kommunen är tacksam

Kommunen, som länge haft ekonomiska problem är tacksam, men kommer med dessa pengar ändå inte göra några specifika satsningar, enligt kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M).

– Vi har redan lagt en budget och där ingår inte några nya satsningar eller löften, säger Hanna Bocander.

Miljonerna kommer istället att användas för att förbättra resultaten för de satsningar som redan är planerade i budgeten.

– Om beskedet hade kommit i oktober hade vi kunnat säga att vi till exempel ska satsa på trygghet eller skolan men eftersom att dessa pengar betalas ut i år så handlar det snarare om att garantera det överskott som vi redan planerat för genom skattehöjn­ingar, förklarar Hanna Bocander.

Men om det tillkommer ytterligar­e ett par miljoner?

– Nej, vi har ett så stort ackumulera­t underskott så vi vill snarare ta höjd för att garantera att kommunen står stabil.

Hanna Bocander tror att Danderyds ställnings­tagande är vanligt även inom andra kommuner, speciellt om de har ekonomiska utmaningar.

– Det handlar om att täcka upp för blödande kommuners underskott, säger hon.

Sofie Axelsson

 ?? FOTO: DANDERYD KOMMUN OCH MOSTPHOTOS ?? HANNA BOCANDER, moderat kommunstyr­elseordför­ande i Danderyd. Till höger Cedergrens­ka tornet.
FOTO: DANDERYD KOMMUN OCH MOSTPHOTOS HANNA BOCANDER, moderat kommunstyr­elseordför­ande i Danderyd. Till höger Cedergrens­ka tornet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden