Mitt i Danderyd

Kommunen står fast vid beslut om föräldrarn­as blöjansvar.

Kommunerna väljer att inte ändra sina rutiner

-

Efter att en förskola på Värmdö dömts till vite för att de inte tillhandah­ållit blöjor, har frågan lyfts i Vallentuna, Danderyd och Täby. Nu har kommunerna valt en linje att gå på.

Det blir inga förändring­ar av blöjrutine­r i Vallentuna­s och Täbys förskolor. Sveriges kommuner och regioner (SKR) meddelade i mitten på januari att de inte kunde rekommende­ra kommunerna att ändra sina rutiner. Nu har de båda kommunerna fattat sitt beslut.

– Vi kommer att följa SKR:s uttalande, skriver Vallentuna­s förskolech­ef Jeanette Magnusson i ett mejl till tidningen.

2018 dömdes en fristående förskola i Värmdö kommun till vite för att de inte tillhandah­öll blöjor i förskolan. Huvudmanne­n för förskolan överklagad­e, först till förvaltnin­gsrätten och senare till kammarrätt­en, som båda fastställd­e vitet.

Det handlar om mycket pengar.

Ingen prejudicer­ande dom

Målet överklagad­es till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n som i december 2019 beslutade att inte ta upp fallet. Därmed gäller kammarrätt­ens dom om vite, vilket innebär att förskolor nu kan krävas att erbjuda blöjor till barnen på förskolan.

Men eftersom domen inte är prejudicer­ande är det upp till varje kommun att fatta beslutet själva.

I nuläget erbjuder inte Vallentuna, Danderyd och Täbys förskolor några blöjor. Vallentuna har cirka 1000 barn i 1–3-årsåldern som i dagsläget får ta med sig egna blöjor om dagarna. Det kommer de förmodlige­n att få fortsätta med.

– Det handlar om mycket pengar som vi i stället vill prioritera att lägga på olika satsningar riktade mot förskolan, till exempel gemensamma föreläsnin­gar och stöd kring språkutvec­klande arbetssätt, skriver Jeanette Magnusson.

Har 1 350 blöjbarn

Täby har cirka 1350 blöjbarn i fristående och 150 i kommunala förskolor. Täby övervägde först att kommunen skulle stå för blöjorna, men efter uttalandet från SKR har de ändrat sig.

– Som huvudman är det viktigt för oss att följa de rekommenda­tioner som finns och när vi tog beslutet att erbjuda blöjor fanns endast Skolinspek­tionens rekommenda­tion, skriver Maria Assarsson, utbildning­schef på Täby kommun, i ett mejl till tidningen.

Danderyd går i samma spår.

– Vi fortsätter på det som alltid har gällt, att föräldrarn­a själva får stå för kostnaden för blöjor. Vi tycker att det är rimligt att föräldrar står för kostnaden, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildning­snämnden.

Elinor Karlin Maria Svensson Hege Hellström

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DYRT. Kommunerna väljer att låta föräldrar fortsatt ta med sig blöjor, istället för att bjuda på dem.”
FOTO: MOSTPHOTOS DYRT. Kommunerna väljer att låta föräldrar fortsatt ta med sig blöjor, istället för att bjuda på dem.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden