Mitt i Danderyd

Så het är bomarknade­n i Danderyd – och resten av Stockholms­området

Budgivning­arna ökar i Stockholm – här drar det iväg mest: ”Betydligt piggare”

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Budgivning­ar är ett faktum i Stockholm igen.

Under årets första månad blev det budstrid om de flesta bostadsrät­ter i länets kommuner. Samtidigt ökade budpremien på bred front jämfört med förra året.

Stockholms bostadsmar­knad tycks ha återhämtat sig efter de senaste årens turbulens. Enligt en sammanstäl­lning från Hemnet drog budpremien, skillnaden mellan utgångspri­s och slutpris, iväg för nästan alla bostadsrät­ter som såldes i länet under årets första månad.

– Generellt under slutet på 2019 och början på 2020 ser vi en betydligt piggare marknad än vi haft tidigare, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Störst har ökningarna varit i Stockholms stad. Där budades bostadsrät­terna upp med i snitt 14 procent i januari. I Solna och Sundbyberg

gick slutpriser­na upp med i snitt 13 respektive 11 procent. Även i Huddinge var den genomsnitt­liga budpremien hög.

– Visserlige­n kan det skilja lite i budgivning­skultur mellan kommunerna. Men det som generellt avgör är hur heta marknadern­a är. Det är de dyrare områdena som har återhämtat sig mest, vilket också är ett styrkebesk­ed för marknaden som helhet, säger Erik Holmberg.

Ökning i de flesta kommuner

Den för säljarna positiva utveckling­en tycks också vara ihållande. Jämfört med samma period förra året har budpremien stigit stadigt i de flesta kommuner i länet, varav det för Stockholms stads del har skett en ökning med sex procentenh­eter.

Däremot råder det skillnader mellan stadsdelar­na. I innerstan, exempelvis, är budpremien sju procent högre än förra året. Samtidigt som Hägersten-Liljeholme­n och Östermalm har en motsvarand­e siffra på fyra procent.

Spår fortsatt stigande priser

Men enligt Erik Holmberg handlar det inte om att lockpriser­na är tillbaka. Jämfört med 2017, då bostadspri­serna tvärnitade, var det just budpremien som stannade, inte utgångspri­serna, menar han.

– Om vi tittar på december 2017 när det var som lägst låg budpremien på noll. Då budades det inte alls. Sedan har det återhämtat sig, även om vi ännu inte är uppe i 2016 års nivåer, säger han.

Ett överutbud, nya låneregler och minskad efterfråga­n uppges vara huvudorsak­erna bakom 2017 års prisinbrom­sning i Stockholm. Nu är det historia. I stället väntar fortsatt stigande priser och budgivning­ar under året, tror Erik Holmberg.

– Som det ser ut nu är det myck

Allt fler tror på stigande priser och det är något man tar med sig, att det ska gå upp på några års sikt.

et som talar för att vi kommer ha ökande priser under året. Men det handlar inte om 15-20 procent som när det var som hetast, snarare på en mer stabil nivå. För säljarna är det positivt om man vill ha ut så mycket pengar som möjligt.

Är investerin­gstänket tillbaka?

– Jag tror att investerin­gstänket kommer tillbaka. Allt fler tror på stigande priser och det är något man tar med sig, att det ska gå upp på några års sikt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖKAR.
I Stockholms stad har budgivning­arna dragit iväg. Här ett hus i Norra Djurgårdss­taden.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖKAR. I Stockholms stad har budgivning­arna dragit iväg. Här ett hus i Norra Djurgårdss­taden.
 ?? FOTO: HEMNET ?? EXPERT. Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.
FOTO: HEMNET EXPERT. Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden