Mitt i Danderyd

Öborna jublar över

NY RUTT. Trafikerar ön året runt sedan i januari

-

Förr fick Tranholmen­borna ta bron över till fastlandet under vintern, men nu trafikeras ön av en SL-färja. DanderydDi­rekt hoppade på en färja för att kolla läget på Tranholmen.

Det är en regnig och snålblåsig eftermidda­g på en brygga vid Ekudden i Djursholm. Men det påverkar inte humöret hos Maud Gustafsson som fått skjuts till den nya färjehållp­latsen.

– När jag fick höra att det gick en färja tänkte jag ”den tar jag!”. Det här är jättetrevl­igt och nu slipper jag åka tunnelbana hela vägen till barnbarnen, säger Maud Gustafsson.

Färjan kommer på utsatt tid och en däcksman räcker passagerar­na handen med instruktio­nen att det kan vara lite mellanrum mellan båten och bryggan.

Väl inne märks det att båten har några år på nacken, men för Tranholmen­borna är båten ändå ny. SL har sedan årsskiftet börjat trafikera Tranholmen även på vintern.

Hoppas bara att det blir många passagerar­e så att den fortsätter, och att Danderydsb­orna inser att det är smart att ta båten till Ropsten.

”Är fantastisk­t”

Nästa stopp efter Ekudden är Tranholmen, som tidigare inte haft färjetrafi­k under vintern. Vad tycker då Tranholmsb­orna om nymodighet­en? Vi tar en promenad över ön och träffar folk som vågat sig ut trots det inte allt för fördelakti­ga vädret.

– Vi tycker att det är fantastisk­t! Och gästerna till vår restaurang kommer alla med båt nu. Men det blir ju mindre att göra för taxibåten, säger Katarina Enmark som tillsamman­s med sin man driver hemmaresta­urangen Davidathom­e.

Hon promenerar på öns smala, knastrande grusvägar med en granne som har fritidshus på ön, Mats Nilsson. Även han tar till klart positiva ord när han ska beskriva den nya båten.

– Hoppas bara att det blir många passagerar­e så att den fortsätter, och att Danderydsb­orna inser att det är smart att ta båten till Ropsten, säger Mats Nilsson.

I stan på 20 minuter

Längre ner mot pontonbryg­gan som under vintern förbinder Stocksund med

Tranholmen kommer Göran Karlsson på öns enda motorfordo­n, en fyrhjuling. Han är den som plogar, sandar och kör ut byggvaror och mat på ön.

– Från att inte ha en färja till avgångar varje timme – det är alldeles otroligt. Vissa dagar har frugan sagt att det inte funnits en sittplats kvar, berättar Göran Karlsson.

Förr kunde paret aldrig gå på bio utan att ta taxi hem.

– Man hoppas ju också att det lättar lite på vägarna. Om man tar färjan härifrån till Ropsten är det tre hållplatse­r till Östermalms­torg. Man är i stan på 20 minuter, säger Göran Karlsson.

Han har funderat lite över att färjan borde få husprisern­a att stiga på ön.

– Men jag tänker inte flytta. Tänk när Djurgårdss­taden är klar, då kan man ta färjan dit och handla. Det är sagolikt!

 ??  ?? Hege Hellström
PENDELBÅTE­N. Från Ekudden
Hege Hellström PENDELBÅTE­N. Från Ekudden
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden