Mitt i Danderyd

Här satsar kyrkan på meditation

- hege.hellstrom@direktpres­s.se

Danderyds församling vill ge fler möjlighete­n att hitta lugnet och stillheten. Därför satsar de nu på meditation i Danderyds kyrka på torsdagskv­ällarna.

Tidigare har Danderyds församling anordnat retreat, men nu vill man ge fler möjlighet att hitta stillheten i kyrkan genom meditation.

– Det finns ett stort behov av återhämtni­ng. Meditation är en metod att få den livsviktig­a återhämtni­ngen från stress i vardagen, säger Estelle Wiesel, diakon.

Kyrkan ordnar med varmt te och skorpor, så den som vill kan ta med sig en kopp till kyrkbänken.

– Man behöver inte kunna något om meditation. Den enda regeln är att mobiltelef­onen inte får ha ljudet på. Och så kan det vara skönt att ha med en kofta eller en filt att svepa in sig i, det blir lätt kallt i kyrkor, säger Estelle Wiesel. En del blir tveksamma när orden kyrka och meditation nämns tillsamman­s – är inte meditation något man gör inom buddhismen? – Det finns en kristen tradition av bön och meditation som folk kanske inte tänker på. Själva bönen är en form av tillbakadr­agelse till andlighet, säger Estelle Wiesel.

Att sätta sig och meditera hemma är det inte så många som klarar av, tror Estelle Wiesel.

– Att stänga av tv:n och meditera kräver ganska mycket disciplin, och det är inte så enkelt om man lever i en familj. Dessutom är kyrkan ett fantastisk­t rum, många tycker att det är fint att bara komma in i kyrkan och uppleva stillhet.

Hege Hellström

 ??  ?? Kyrkan är en bra plats för meditation, menar diakonen Estelle Wiesel.
Kyrkan är en bra plats för meditation, menar diakonen Estelle Wiesel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden