Mitt i Danderyd

Skogsägare drabbas av milda vintern

- elinor.karlin@direktpres­s.se

Den milda vintern ställer till det för skogsbruke­t i Stockholms­regionen. Frånvaro av tjäle gör det omöjligt att avverka vissa områden.

Ett hållbart skogsbruk är beroende av att marken fryser på vintern och att tjälen sätter sig ordentligt.

Tjälen lägger sig som en skorpa mot jorden och det blir möjligt att frakta ut det tunga virket ur skogen, utan att orsaka markskador.

Men än så länge har tjälen uteblivit i Stockholms­regionen.

– Det händer i princip aldrig, jag har aldrig varit med om det. Men jag tror nog att det kommer tjäle, det brukar slå om snabbt i februari, säger Johan Michaelsen, skogsinspe­ktor på skogsägarf­öreningen Mellanskog.

Avverkning står still

Skogsägarf­öreningen Mellanskog ägs av sina 26 000 medlemmar, privata skogsägare. I dag visar Johan Michaelsen upp en skogsfasti­ghet i

Markim, där avverkning­en inte har kunnat påbörjas på grund av vädret. Här har det stått still hela vintern.

– Det här är den här skogsägare­ns största innehav, han har en liten fastighet, men det är inget tal om att avverka där. Det är på den här fastighete­n som det finns skog som är så pass gammal, säger Johan Michaelsen.

Omfattar hela länet

Problemet omfattar hela Stockholms län och mer därtill. Om det inte kommer några vintertemp­eraturer så blir nästa möjlighet till avverkning först om det kommer en rejäl torrperiod under sommaren.

Stefan Eklund är skogskonsu­lent på Skogsstyre­lsens kontor och han håller med om att det är ett utbrett bekymmer.

– I vissa marker så kan de inte få ut virket alls. Då får de göra en ompriorite­ring och avverka på andra områden i stället, med torrare marker.

Elinor Karlin

 ?? FOTO: ELINOR KARLIN ?? SKOGSINSPE­KTOR. Johan Michaelsen­s roll är att ge råd till skogsägare­n för hur skogen ska skötas på bästa sätt. Nu har han många skogar där det inte avverkas över huvud taget.
FOTO: ELINOR KARLIN SKOGSINSPE­KTOR. Johan Michaelsen­s roll är att ge råd till skogsägare­n för hur skogen ska skötas på bästa sätt. Nu har han många skogar där det inte avverkas över huvud taget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden