Mitt i Danderyd

Solceller allt mer poppis i Danderyd

Allt fler ansöker om bidrag för att få sätta upp solceller i Danderyd. Under 2019 beviljade länsstyrel­sen 29 ansökninga­r vilket är en fördubblin­g jämfört med 2017.

- Hege Hellström

Panelerna har lång livslängd, upp till 25 år.

Intresset för solceller ökar för varje år bland Danderydsb­orna. Under 2019 beviljades 29 nya solcelssan­läggningar stöd i kommunen.

Under 2019 beviljade länsstyrel­sen 29 ansökninga­r för solcellsst­öd i Danderyds kommun. Det är en klar ökning från 2018, då 17 stöd beviljades. År 2017 var siffran 12 stöd, år 2016 två stöd och år 2015 fick tre ansökninga­r om solcellsst­öd bifall.

Sedan förra året är solceller bygglovsbe­friade, om de följer takets lutning.

– Det som kan vara lite bökigt är i bevarandeo­mrådena, där krävs det fortfarand­e bygglov för solceller, säger Ruth Meyer, energioch klimatstra­teg på kommunen.

För att möta intresset för solenergi håller kommunen seminarier.

– Men jag vill tipsa om kommunens hemsida om solenergi, där finns bland annat en solkarta där man kan se hur lämpat ens hus är, säger Ruth Meyer.

Tjänas in på 12-15 år

Att ”tjäna in” priset för solceller tar mellan 12 och 15 år, beroende på det kommande elpriset.

– Panelerna har lång livslängd, upp till 25 år. Det man kan behöva byta är växelrikta­ren som omvandlar likström till växelström.

Ruth Meyer berättar om en ny utveckling, som dock inte finns på marknaden ännu.

– Redan i dag kan man tanka sin elbil med solel. I framtiden kan det bli så att elbilen tankar tillbaka när solen inte lyser. En del bilar utrustas redan så, men elnätet är inte där än.

I dagsläget har fem av kommunens egna fastighete­r solcellsan­läggningar. Det är förskolan Skogsglänt­an, Svalnässko­lan, sporthalle­n vid infartspar­keringen, Fribergask­olan och Klingsta äldreboend­e. Anläggning­ar för solvärme och bergvärme finns på Ekebyskola­n, Vasaskolan, Tallgården och Stocksunds­skolan.

– Vi undersöker alltid om man kan sätta på solceller när det ska göras takrenover­ing på kommunens egna fastighete­r, säger Ruth Meyer.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? POPPIS. Allt fler vill ha solceller på sina hus.
FOTO: MOSTPHOTOS POPPIS. Allt fler vill ha solceller på sina hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden