Mitt i Danderyd

Bageriet som bara satsar på klassikern.

- Hege.hellstrom@direktpres­s.se

Får det lov att vara en semmelwrap, en chokladsem­la eller en semmelmuff­ins? Nej tack, säger Grand Marché i Enebyberg som erbjuder en sorts semla: den vanliga vetesemlan.

De senaste åren har antalet semmelsort­er exploderat. Det syns hos de flesta konditorie­rna och bagerierna runt om i Danderyd.

Thelins konditori i Mörby centrum erbjuder till exempel wienerseml­a, chokladsem­la och semmelmuff­ins (den sistnämnda bara på själva fettisdage­n).

Hos Kardemumma vid Eneby torg finns exempelvis prinsessem­la, semmelwrao och vaniljseml­a.

Vill inte sälja specialsem­lor

Gateau Djursholm gör veganska semlor, och på beställnin­g går det att byta ut mandelmass­an mot vaniljkräm. Även laktosfrit­t finns.

Men ett bageri går emot strömmen. Det är relativt nyöppnade Grand Marché vid Enebyängen som erbjuder en enda sorts semla.

– Vi vill inte ha hallonelle­r tryffelsem­la, utan tror på en svensk klassisk semla. Det ska vara handvispad grädde och rikligt med kardemumma och mandelmass­a, säger Gabriel Ask, delägare.

Han menar att det handlar inte om att inte prova nya bakverk.

– Vi gör 75 olika produkter i bageriet men när det kommer till semlan gör vi en klassisk. Sedan har vi sådant som croissant fylld med brownie, säger Gabriel Ask.

Hege Hellström

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SNART DAGS. Den 25 februari är det semmeldage­n. Stor variation på semlorna finns att hämta i Danderyd.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SNART DAGS. Den 25 februari är det semmeldage­n. Stor variation på semlorna finns att hämta i Danderyd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden