Mitt i Danderyd

Nytt hopp om skidbacke i Norrort

Täby slalomklub­bs ordförande Per Werngren blickar upp mot Ullnabacke­n – där han hoppas kunna öppna skidbacke inom en snar framtid.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Vi kan fixa backe på några dagar.

Per Werngren, ordförande för Täby slalomklub­b parkerar bilen på Slalomväge­n och börjar promenera mot vattnet. På axlarna bär han skidor och blicken är fäst på Ullnabacke­n topp, som idag är allt annat än vit.

– Det skulle bli en av Stockholms största backar när den öppnar, säger han.

Frågan om att starta en skidbacke har drivits av klubben i flera år. Per Werngren har gett upp några gånger, men nu ser han ljuset i tunneln igen menar han.

– Nu kan nämligen ett beslut komma, säger han.

Det som har dragit ut på tiden är att länsstyrel­sen under flera år arbetade med att fatta beslut om en avslutning­splan för deponiverk­samheten på den gamla tippen. Den planen har nu godkänts av länsstyrel­sen.

Dock har planen överklagat­s till mark- och miljödomst­olen, av Vasatornet, som drivs av familjen Douglas som äger marken intill backen.

Besked innan sommaren

Mark- och miljödomst­olen har bett om fördjupand­e yttranden från ABT som driver deponiverk­samheten samt från Vasatornet. Domstolen ska nu besluta om de går på länsstyrel­sen linje och godkänner nuvarande avslutning­splanen eller inte.

– Vi vet att de sista dokumenten har skickats in till domstolen och vi borde få ett svar snart, och då kan vi sätta igång, säger Per Werngren.

När ett beslut är fattat vill klubben anlägga en mindre backe på den delen som ligger närmast Ullnasjön. Klubben har erbjudit sig att själva stå för alla kostnader.

– Det skulle bli sex till sju banor. Vi fixar liftar, belysning och snökanoner. Får vi en avslutning­splan godkänd så finns reella chanser att man kan öppna en backe nästa vinter, säger han.

Upprustad strand

Täby kommun har sedan länge planer på att göra Ullnabacke­n och området runt omkring till ett rekreation­sområde. Förra året rustades stranden vid Ullnasjön som ett första steg.

Johan Algernon, stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande säger att han hoppas att de har ett beslut från Mark- och miljödomst­olen innan sommaren. Men kan inte säga att en backe kan öppna.

– Jag vet att klubben vill sätta igång, men vi vet inte hur mycket arbete som återstår för att färdigstäl­la backen. Vi vet att det kommer kräva en hel del tid för markarbete­n och anläggning­ar även om länsstyrel­sen beslut står sig, vilket innebär att det inte är möjligt till nästa vinter enligt vår bedömning, säger han.

Men slalomklub­ben är positiv.

– Vi har respekt för att det är kommunen som bestämmer men de har även sagt att det handlar om att få en godkänd avslutning­splan. Får vi den kan vi fixa en backe på några dagar, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOPPFULL. Per Werngren ordförande för Täby slalomklub­b pekar upp mot berget, om han får bestämma finns det liftar, snö och åkare på plats nästa vinter.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOPPFULL. Per Werngren ordförande för Täby slalomklub­b pekar upp mot berget, om han får bestämma finns det liftar, snö och åkare på plats nästa vinter.
 ??  ?? GRÅ HÖG. Idag tränar Täby slalomklub­b i Väsjöbacke­n tillsamman­s med Sollentuna slalomklub­b, men förhoppnin­gar finns att Ullnabecke­n snart ska bli Täbyåkarna­s skidbacke.
GRÅ HÖG. Idag tränar Täby slalomklub­b i Väsjöbacke­n tillsamman­s med Sollentuna slalomklub­b, men förhoppnin­gar finns att Ullnabecke­n snart ska bli Täbyåkarna­s skidbacke.
 ??  ?? DRÖM. Per Werngren ordförande för Täby slalomklub­b växte själv upp med att åka skidor i Ullnabacke­n, under flera år har han jobbat med att få tillbaka skidåkare till platsen.
DRÖM. Per Werngren ordförande för Täby slalomklub­b växte själv upp med att åka skidor i Ullnabacke­n, under flera år har han jobbat med att få tillbaka skidåkare till platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden