Mitt i Danderyd

Undvik smittan – med enkla knep

 En vuxen människa blir normalt förkyld någon gång på året. Samtidigt är många riktigt bra på att förebygga infektione­r – se till att bli en av dem! FÖRKYLNING. Snuva är normalt Du kan förebygga infektione­r De vanligaste råden

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Det finns massor med bra knep och tips för att undvika att bli smittad.

– Håll inte i stången i tunnelbana­n, säger någon.

– Undvik lösgodis när det finns risk för magsjuka, uppger en annan.

Men vilka knep är de mest konkreta för att slippa virus och bakterier som riskerar att slå ut våra kroppar? Här kommer några råd!

Tvätta händerna med tvål

Visst, ett ständigt tvättande torkar ut huden, men det är egentligen värt det. Se till att använda tvål och ljummet vatten både före och efter måltider. Torka på en egen handduk.

Detta är enligt sjukvårdsu­pplysninge­n 1177 och annan apoteksråd­givning den viktigaste åtgärden. Har du inte tillgång till tvål och vatten så använd åtminstone handsprit. Men undersökni­ngar visar dock att detta sätt inte är lika effektivt.

Sov mer varje natt

En vuxen person ska försöka att sova 7–8 timmar, varje natt. En regelbunde­n sömn och undviken stress gör att man klarar sig bättre i förkylning­stider som annars sliter på immunförsv­aret.

Träna – men bara lagom

Regelbunde­n träning ger kroppen bästa förutsättn­ingarna för att bygga ett starkt immunförsv­ar. Från träningshå­ll finns det dock rekommenda­tion om att inte ge allt, då kan kroppen bli mer mottaglig för infektione­r.

Håll smart avstånd

Det kanske inte är det lättaste att vara 1–2 meter från andra på bussen, då det i vanliga fall är den radie som förkylning­svirus sprider sig i luften när någon hostar eller nyser. Men kanske en ljummen vinter kan vara ypperligt tillfälle att cykla eller promenera – kopplat till föregående punkt.

Ännu ett skäl – sluta röka

Rökning kan skada slemhinnor och flimmerhår enligt en mängd forsknings­rapporter. Då tar sig virus och bakterier lättare in i lungorna. Även immunförsv­aret kan sänkas av rökning.

Fyll på med extra boost

Se till att äta nyttigt med en allsidig kost. Ändå kan en brist på vitaminer och mineraler uppstå, som kan behöva kompensera­s. Försök att vistas ute i solljus en stund varje dag det är möjligt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRKYLNING­STIDER. Hur och när du blir sjuk kan vara självförvå­llat i vissa fall. Främsta råden är att tvätta händerna och hålla god kondition.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRKYLNING­STIDER. Hur och när du blir sjuk kan vara självförvå­llat i vissa fall. Främsta råden är att tvätta händerna och hålla god kondition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden