Mitt i Danderyd

Lyft vardagen med nya favoriter

KLASSIKER. Kvalitetsd­ruvor från hela världen för vintertid

- Text: Anders Levander

Dagarna blir längre och ungarna har sportlov och det blir ljusare ute. Ge vardagsmid­dagen en festlig inramning med ett gott vin. Anders Levander tipsar om sina favoriter. Röda kvalitetsv­iner från nya världen kombinerat med vita franska klassiker – och en bubblande prisvärd spanjor. El Miracle Cava Brut, nr 7700, pris 87 kronor

En cava i modern stil med fruktigt inslag av citrus, gula äpplen, och mineralite­t. Perfekt som aperitif efter skidåkning­en. Pris och kvalitet gör vinet till ett rejält spanskt fynd.

Dr Charles Niehaus Roodeberg 2016, nr 74100, pris 179 kronor

Toppvinet hos vinhuset KWV. Jag blev riktigt betagen av detta vin som inte bara levererar kraft utan även balanserad njutning. Givetvis känner man solen och den sydafrikan­ska terroiren men på ett nytt elegantare sätt vilket överraskad­e positivt. Sydafrika är sannerlige­n på gång även med ”Fine Wine”. Värt att beställa då det levererar kvalitet.

Trimbach Riesling 2016, nr 2639, pris 150 kronor

Alsace och riesling är en klassiker sedan urminnes tider. Trimbach är i högform och är ett säkert val.

Kvalitetsv­in som passar de flesta tillfällen både till fisken som till fläskkötte­t utan att kosta en arm och ett ben.

Alamos Malbec 2018, nr 6670, pris 99 kronor

Gör som Argentinas gauchos (cowboys), drick Malbec. Fylligt ekologiskt vin till köttbiten med örtig friskhet gjort på landets nationaldr­uva. Ett välgjort vin med plommon, jordgubbar och hallon i aromerna.

Domaine de la Bournaire 2016, nr 5799, pris 109 kronor

Charmigt vin från Loire nära atlantkust­en. Vinet andas saltstänkt fräschör, syrlig frukt och har fin koncentrat­ion.Den fina lilla sötman matchar vinets höga syra och skapar balans.

Ett gott vin som passar till allt från fördrinken till mer seriösa maträtter. Perfekt till skaldjuren, här får du mycket vin för pengarna.

Geoff Merrill Reserve Cabernet Sauvignon 2011, nr 6285, pris 199

Det har väl inte undgått någon om bränderna i Australien. Varför inte hjälpa de utsatta vinodlarna i landet. En fullmatad cab med bibehållen elegans. Finvin från ”down under” som passar till köttgrytan eller varför inte en klassisk ”chili con carne”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FAVORIT I VARDAGEN.
Liva upp och gör vardagen till en
FOTO: MOSTPHOTOS FAVORIT I VARDAGEN. Liva upp och gör vardagen till en
 ??  ?? fest, med en vän!
fest, med en vän!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden