Mitt i Danderyd

Nyckeln till att få jobb: Lär dig att fika som en svensk

Svenskt arbetsliv kan bli en chock för den som vuxit upp med en annan kultur. Många mår dåligt när de inte förstår de osynliga reglerna. Awes Osman har skrivit boken ”Svensk fika” – en guide till bättre integratio­n. GUIDEBOK. Så minskar vi kulturkroc­karna

- Text: Petter Beckman UTDRAG FRÅN: AWES A. OSMAN. ”SVENSK FIKA - EN PERSONLIG INTRODUKTI­ON TILL DEN SVENSKA ARBETSMARK­NADEN”.

När läraren Awes Osman kom till Sverige från Somalia hade han både pluggat och jobbat i flera olika länder. – Jag hade kunskapen om hur man lär ut till eleverna. Men jag visste inte hur en svensk arbetsplat­s fungerar. Vad är svenskarna för några? Vad tycker de om? Hur samarbetar de med andra?

– Allt sånt tar tid att lära sig. Men det är väldigt viktigt för att man ska bli accepterad som en del av arbetsgeme­nskapen och inte bara blir sedd som en konstig person.

Boken ”Svensk fika - en personlig introdukti­on till den svenska arbetsmark­naden” kom ut i höstas. Awes Osman skrev den för att få igång en diskussion:

– Det finns mycket vi-och-dom-konflikter på jobbet. Arbetsplat­serna är ju byggda på ett svenskt sätt att tänka, hur man bemöter andra människor, hur man pratar på fikaraster­na. För att lösa problemet måste vi träna.

Uppmaninge­n riktar sig dels till nyanlända som han menar måste öppna ögonen och lära sig hur man passar in.

– På svenska arbetsplat­ser ligger nästan ingenting uppe på bordet som i andra kulturer. Ingen säger till dig direkt om du gör något fel, det gör att du riskerar att fortsätta och tro att det du gör är acceptabel­t.

– Men det viktigaste är att lära sig språket, så att man hänger med i allt som sägs. Man måste titta på tv-nyheterna och lyssna på radio, lära sig förstå vad svenskarna gillar att prata om.

Men Awes Osman vänder sig också till svenska chefer och kollegor.

– De måste bli bättre på att acceptera olika kulturer, öppna dörren och ge folk en chans. De behöver också ge nyanlända det stöd de behöver för att komma in i gemenskape­n.

Hur mycket handlar om diskrimine­ring?

– Jag tror det är få arbetsgiva­re som diskrimine­rar medvetet. Alla i Sverige pratar så fint om integratio­nen och ingen vill vara elak. Men det finns mycket som görs omedvetet, som gör det svårt för nyanlända att bli en del av teamet, säger Awes Osman.

För även om man får ett jobb kan man ändå känna sig som en gäst på arbetsplat­sen, understryk­er han. Man måste få känna att man är hemma, att man är trygg, accepterad och nöjd.

– Det är som om du spelar fotboll med dina kompisar och ingen ger dig bollen. Om du inte känner att du kan göra ett bra jobb får du ingen energi att fortsätta. Många blir sjukskrivn­a av det skälet, säger Awes Osman.

Varför heter boken ”Svensk fika”?

– Fikastunde­n är viktig på en svensk arbetsplat­s. Det händer mycket på de 30 minuterna. För en nyanländ kan det vara svårt att förstå. Man kanske är van att prata mycket om politik, här pratar man om sånt som du kanske tycker är helt ointressan­t, om blommor, mat och födelsedag­ar. Det blir jättesvårt.

Hur lär man sig det då?

– Det kommer automatisk­t. Om man tittar på tv, arbetar och deltar i olika aktivitete­r. Man kan också läsa om det i den här boken.

Den korta kafferaste­n spelar en stor roll för att bekräfta arbetarens närvaro. Det innebär också en tidpunkt då man kan säga att ”jag är här”, utan att behöva säga det högt.

Det är en konst att kunna ge liv åt en diskussion, att hamna i mittpunkte­n och att på ett snyggt sätt byta ämne. Att anstränga sig, men inte så att det verkar som om man är stolt eller skryter.

Var beredd på diskussion­sämnen som rör allt från boende till matlagning. Om du saknar ett bra diskussion­sämne är det enklaste sättet att börja tala om vädret.

Energikräv­ande och verkliga problem undviks helst, utan hellre enkla diskussion­er som är lätta att delta i.

Ingen talar illa om någon som är närvarande, och alla undviker alla känsliga diskussion­er som kan leda till konfrontat­ion. Om ett hett ämne kommer upp kring bordet så är alla varsamma och talar på ett neutralt sätt.

Man måste titta på tv-nyheterna och lyssna på radio, lära sig förstå vad svenskarna gillar att prata om”

 ??  ?? SVENSK FIKA. Awes Osman presentera­de sin bok om den svenska arbetsplat­skulturen på Fittja bibliotek i samtal med Ayül Kabaca.
SVENSK FIKA. Awes Osman presentera­de sin bok om den svenska arbetsplat­skulturen på Fittja bibliotek i samtal med Ayül Kabaca.
 ??  ?? POPULÄR. Flera i publiken i Fittja ville prata mer och ta bilder efteråt.
POPULÄR. Flera i publiken i Fittja ville prata mer och ta bilder efteråt.
 ??  ?? – ALLA BEHÖVER TRÄNA, både de nyanlända och de svenska kollegorna, säger Awes.
– ALLA BEHÖVER TRÄNA, både de nyanlända och de svenska kollegorna, säger Awes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden