Mitt i Danderyd

Nya avtal på gång för norrorts bussar.

AVTAL. Även Roslagsban­an ska få ett nytt avtal

- Elinor Karlin 073-600 69 39 elinor.karlin@direktpres­s.se

Det är dags för SL att omförhandl­a sina bussavtal i Norrort. Samtidigt börjar planeringe­n för ännu en stor avstängnin­g av Roslagsban­an under 2021.

Till nästa år ska nya avtal upphandlas till Stockholms­regionens bussar. Det här påverkar bland annat Täby, Danderyd och Vallentuna, kommuner som alla går under avtal E35.

– I Vallentuna har vi till exempel avtal med Arriva och där kommer vi nu göra en ny upphandlin­g och så småningom skriva avtal med någon entreprenö­r, säger Claes Keisu, presschef på SL.

Beställer trafik

Avtalet för Norrortsko­mmunerna är ett så kallat produktion­savtal. I praktiken innebär det att det är trafikförv­altningen som beställer den trafik som behövs, varpå den anlitade entreprenö­ren får i uppdrag att planera sin verksamhet efter det. I dagsläget finns det inga planer på att ändra busslinjer­na i någon av kommunerna till 2021, men vad som faktiskt kommer hända visar sig när avtalen kommer på plats.

– Vi vill ju göra bästa möjliga trafik för minsta möjliga kostnad. Vi vill helt enkelt hitta lösningen som ger oss bäst pang för pengarna, säger Claes Keisu.

Stora avstängnin­gar

Även Roslagsban­an ska få ett nytt avtal till nästa år, men där kan man räkna med stora förändring­ar. Precis som i år kommer stora delar av linjen ut mot Vallentuna att stängas av under 2021. Sträckan mellan Lindholmen och Kårsta föreslås stänga redan i april 2021 och öppna i november. Från juni föreslår man att stänga hela vägen från Täby kyrkby, vilken man öppnar i oktober.

– Det här är ett bruttoförs­lag, men vi har hela tiden en kommundial­og för att hela tiden kolla av hur de ser på framtiden, och hur vi bäst kan göra nytta för så många som möjligt, säger Claes Keisu.

Vi vill ju göra bästa möjliga trafik för minsta möjliga kostnad.

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? AVTAL. I nuläget är det Arriva som står för avtalet i Norrortsko­mmunerna, men det kan komma att ändras.
FOTO: ROFFE ANDERSSON AVTAL. I nuläget är det Arriva som står för avtalet i Norrortsko­mmunerna, men det kan komma att ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden