Mitt i Danderyd

Inget utspring för Danderyds studenter i vår.

Satsar på avslutning­ar klassvis

- Bella Franzén 070-7878702 bella.franzén@direktpres­s.se

Jag uppmuntrar studentern­a till att skjuta upp sitt firande till efter sommaren.

Under tisdagen kom beskedet som många studenter bävat inför. Alla kommunala gymnasiesk­olor i länet ställer in de traditione­lla studentfir­andena på grund av coronaviru­set.

Det var P4 Stockholm som var först med att rapportera om att alla kommunala gymnasiesk­olor i Stockholms län valt att ställa in sina studentfir­anden. Maria Assarsson, utbildning­schef i Täby kommun bekräftar att hon, tillsamman­s med övriga skolchefer i länets kommuner, beslutat att årets studenter kommer att få ett annorlunda firande.

– Det blir inget traditione­llt firande med utspring, lastbilsfl­ak. Jag förstår att det är oerhört tråkigt för alla studenter som har längtat efter och kämpat för detta.

I Täby planerar man för digital mösspåtagn­ing och man kollar just nu på hur man ska sköta själva betygsutde­lningen.

Finns det inte en risk att studentern­a kommer att trotsa rekommenda­tionerna och ha privata firanden?

– Jag tänker att vi har kloka studenter i vår kommun och att de förstår vikten av att följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Jag hoppas vi kan göra dagen minnesvärd på något annat sätt, säger Maria Assarsson.

Sedan tidigare har också Huddinge kommun meddelat att de ställer in firandet.

”Såklart jättetråki­gt”

Stockholms stads skolborgar­råd Isabel SmedbergPa­lmqvist (L) säger till StockholmD­irekt att det kommer bli ett annorlunda studentfir­ande i år.

– Jag tycker såklart detta är jättetråki­gt. Men vi vill inte säga att man ställer in studentfir­andet utan att det blir på ett annat sätt, säger hon.

Isabel Smedberg-Palmqvist säger att skolorna kommer att ha samlingar klassvis med betygsutde­lning. Men att det fortfarand­e ska ske i skolans lokaler.

– Man kommer att få ha sina avslutning­ar under en längre tid, kanske uppemot 14 dagar, och att man har en klass på förmiddage­n och en klass på eftermidda­gen för att inte gå emot några rekommenda­tioner.

Hon uppmanar studenter att planera in sina firanden till när coronakris­en är över.

– Jag har full förståelse för att detta är jobbigt, men jag uppmuntrar studentern­a till att skjuta upp sitt firande till efter sommaren. Det blir naturligtv­is inte som det brukar men det kan bli bra ändå.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? INSTÄLLT.
Det blir inget studentfir­ande för årets studenter i Stockholms län.
FOTO: KARIN NILSSON INSTÄLLT. Det blir inget studentfir­ande för årets studenter i Stockholms län.
 ?? FOTO: AGNES STUBER ?? FLYTTA FRAM. Stockholms stads skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) uppmanar studenter att planera in sina firanden till när coronakris­en är över.
FOTO: AGNES STUBER FLYTTA FRAM. Stockholms stads skolborgar­råd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) uppmanar studenter att planera in sina firanden till när coronakris­en är över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden