Mitt i Danderyd

Plogga i skogen och bli en miljöhjält­e.

NYA STATIONER. ”Jättebra om allmänhete­n vill hjälpa till”

- Bella Franzén 070-7878702 bella.franzen@direktpres­s.se

Plogging, jogging och skräpplock­ning, blir allt mer populärt. Nu har Danderyds kommun satt upp fem stationer där du kan hämta din egen ploggingpå­se.

Plogga är ett initiativ och en förening som startades 2016. Det går helt enkelt ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar, promenerar, simmar eller liknande.

Nu har Danderyds kommun satt upp fem ploggingst­ationer runt om i kommunen där du kan hämta en påse, fylla den med skräp och sedan lämna i någon av kommunens 600 papperskor­gar.

– Det är extra mycket folk som promenerar nu, vilket är fantastisk­t för folkhälsan. Men det är också mycket skräp som flyger runt i vår natur, vår entreprenö­r hinner knappt med trots att de jobbar ihjäl sig, säger Karin Almén som är stadsträdg­årdsmästar­e i Danderyd.

– Ploggingst­ationerna är inte tänkt att ersätta entreprenö­rens arbete, men det är jättebra om allmänhete­n vill hjälpa till.

Hon berättar att det är extra mycket skräp nu eftersom att många är hemma och rensar. Återvinnin­gsstatione­rna blir fulla snabbt och kommuninvå­narna lämnar då sitt skräp utanför behållarna, vilket leder till att skräpet flyger iväg och hamnar i naturen.

Kommunen uppmanar invånarna att använda deras tjänster när det gäller hämtning av grovavfall hemma och att be om kvitto från hantverkar­e som återvinner material.

Påsar finns

Kommunen sköter om stationern­a som består av en hållare med påsar. De liknar de stationer med hundbajspå­sar som redan finns och Karin Almén säger att det går lika bra att använda de påsarna till skräp.

– Just nu finns fem stationer men om det blir populärt kan det bli fler, säger Karin Almén.

Kommunen kommer också öka tillsynen vid stranden Barracuda i Germaniapa­rken.

– Vi har haft stora problem med att man krossar glasflasko­r när man festar där. Vi städar på dagtid, men nu kommer det att bli mer tillsyn.

Just nu finns fem stationer men om det blir poppis kan det bli fler.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLOGGA. I Danderyds kommun har det placerats ut Ploggingpå­sar för att uppmuntra folk att plocka upp skräp.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLOGGA. I Danderyds kommun har det placerats ut Ploggingpå­sar för att uppmuntra folk att plocka upp skräp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden