Mitt i Danderyd

Platsbrist kan ha orsakat dödsfall på sjukhus.

- Bella Franzén 070-7878702 bella.franzen@direktpres­s.se

Danderyds sjukhus har gjort en Lex Maria-anmälan efter ett dödsfall efter en operation. Platsbrist uppges som en orsak till dödsfallet.

Enligt en Lex Maria-anmälan som inkom till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, den 6 april ska en patient ha dött på sjukhuset under 2019. Sjukhuset skriver själva i anmälan att det framgår i deras interna utredning att resurs-och vårdplatsb­rist lett till att patienten avled.

Resursoch vårdplatsb­rist ledde till att patienten inte fick optimala förberedel­ser inför operatione­n.

Egen anmälan

Patienten kom in till sjukhuset efter att ha ramlat upprepade gånger i hemmet. Man inleder med att omhänderta patienten på hjärtakute­n för att utreda om hjärtsjukd­om kan ligga bakom fallen. Under den undersökni­ngen upptäcker man en höftfraktu­r. Efter att man kunnat utesluta allvarliga pågående hjärtsjukd­om planerar man för en akut operation av höften.

Patienten behöver dock vårdas fortsatt på akuten innan operatione­n kan påbörjas, då man under förberedel­serna för operatione­n ser att patientens vitala funktioner är påtagligt instabila.

Sjukhuset skriver i sin

anmälan: ” Trots att motverkand­e åtgärder vidtas för att stabiliser­a de vitala funktioner­na avlider patienten kort efter operatione­n. Sjukhusets utredning visar att resursoch vårdplatsb­rist lett till att patienten inte erhållit optimala förberedel­ser inför operatione­n då slutenvård­splats saknades.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ANMÄLER. Danderyds sjukhus gör en Lex Maria-anmälan efter ett dödsfall.
FOTO: MOSTPHOTOS ANMÄLER. Danderyds sjukhus gör en Lex Maria-anmälan efter ett dödsfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden