Mitt i Danderyd

Lillefot har hittat hem

Sköldpadda­n Lillefot har kommit till rätta – efter nio månader på rymmen.

- 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

Det har varit en lång väntan och ett stort sökarbete, men nu har Täbysköldp­addan Lillefot hittats, efter nio månader på rymmen.

I sagor porträtter­as inte sköldpaddo­r som särskilt snabba, men då har man inte träffat Lillefot. Den lilla sköldpadda­n från Gribbylund som de senaste månaderna har varit på ett långt äventyr i Täby.

I mitten av augusti förra året var han och hans nya husse Dennis Enroth ute på en promenad, något de ofta gör, i en av skogsdunga­rna nära deras hem på Trefaldigh­etsvägen i Gribbylund. Plötsligt var Lillefot spårlöst försvunnen.

– Vi letade överallt men han kan vara svår att se då han är så kamouflera­d och duktig på att gräva, säger han.

De letade i veckor. Lappar sattes upp runt om i kvarteret, inlägg spreds på Facebook, en ID hund sökte efter spår och flera Gribbylund­sbor hjälpte till i sökandet.

– Varje gång det blev lite fint väder så var vi ute och letade, inte aktivt men vi hade alltid koll, säger Dennis Enroth och matte Sara Hagelin fyller i:

– Jag gav upp några gånger faktiskt, men du trodde alltid han skulle dyka upp, säger hon och tittar på Dennis.

Pigg men lite jordig

Sara och Dennis skulle ta hand om Lillefot i fyra år då hans riktiga familj skulle flytta till Polen för jobb. Men glädjen att få ett husdjur byttes snabbt mot rädsla att han aldrig skulle komma tillbaka. I förra veckan, nio månader efter han försvann, då de fick ett samtal från en dagmamma som arbetar i samma område.

Hon var ute med några barn och ett av barnen pekade och sa ”Titta en sköldpadda”.

– Hon ringde sin granne som tog med sig honom i en låda och sen ringde de oss. Han var pigg men lite jordig. Vi blev väldigt glada och de riktiga ägarna bara grät, berättar Sara Hagelin.

Lillefot är en drygt 20-årig rysk sköldpadda som klarar kyligare klimat. Sara och Dennis tror att de kan vara så att han grävt ner sig över vintern, då just ryska sköldpaddo­r går i dvala den årstiden.

– De äter inte heller när de är i dvala så det kan förklara det, han hittades 200 meter från platsen han försvann, säger Sara.

Jag tror han var gladare än vi över att vara på rymmen, säger Sara Hagelin.

”Gillar inte att vara still”

Det är inte första gången den lilla sköldpadda­n försvinner, förra gången gömde han sig i en sandlåda på en förskola i närheten. Men han har aldrig varit bort så här länge.

När vi träffar Lillefot vid vattnet vid Ängsholmsb­adet går han med bestämda steg runt och i gräset. Några människor går förbi och tittar undrande.

– De brukar göra det, vissa går fram och frågar om det varkligen är en sköldpadda. Hundar brukar bara bli rädda, säger Sara.

Enligt husse och matte är han sig lik trots den senaste utflykten.

– Han är väldigt pigg och nyfiken men han kan även ha ett riktigt temperamen­t, när han inte är nöjd så visar han det och viftar med armarna, säger Sara Hagelin.

Solen börjar försvinna och när de lyfter upp Lillefot för att gå hem för idag börjar han genast röra på sig.

– Han gillar inte att vara still för länge och vill gärna vara ute, jag tror han var gladare än vi över att vara på rymmen, säger Sara Hagelin.

Maria Svensson

 ??  ?? Dennis Enroth och Sara Hagelin
Dennis Enroth och Sara Hagelin
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BORTA. Lillefot var borta i nio månader.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BORTA. Lillefot var borta i nio månader.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRSVANN. Nu håller Dennis Enroth och Sara Hagelin ett öga på Lillefot så att han inte försvinner igen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRSVANN. Nu håller Dennis Enroth och Sara Hagelin ett öga på Lillefot så att han inte försvinner igen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TILLBAKA. Lillefot återfanns 200 meter från där den plats där han försvann.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TILLBAKA. Lillefot återfanns 200 meter från där den plats där han försvann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden