Mitt i Danderyd

Domen fastställd för våldtäkt mot 14-åring

ÖVERKLAGAD­E. Mannen ville bli helt frikänd

- Bella Franzén 070-7878702 bella.franzén@direktpres­s.se

En man som dömdes för en våldtäkt mot 14-åring överklagad­e domen. Hovrätten väljer dock att fastställa tingsrätte­ns dom.

Det var i september 2019 som en 41-årig man, hemmahöran­de i en annan del av Stockholms län, mötte upp en 14-årig flicka på en plats i Danderyds kommun. Detta efter att de båda haft kontakt på en chattapp.

Mannen körde senare iväg med flickan i bilen och våldtog henne i bilen samtidigt som han höll fast henne. En anhörig till flickan larmade polisen samma kväll och mannen anhölls i sin frånvaro under natten. Dagen efter greps han.

I februari dömdes mannen till fängelse i ett år och sex månader samt ett skadestånd till flickan på 115 524 kronor.

Men mannen valde att överklaga och yrkade att hovrätten ska frikänna honom från åtalet och avslå skadestånd­syrkandet. Han har i andra hand yrkat att hovrätten ska rubricera gärningen som ett mindre

Hovrätten fastställe­r domen om våldtäkt mot barn.

allvarligt brott samt sätta ned skadestånd­et och lindra straffet. Detta då han ansett att flickan varit drivande i deras kontakt, något som dock starkt motbevisat­s.

På tingsrätte­ns linje

Även åklagaren valde att överklaga och yrkade att mannen ska dömas i enlighet med åtalet och därmed döma honom till ett längre fängelsest­raff.

Hovrätten valde att gå på tingsrätte­ns linje och fastställe­r domen om våldtäkt mot barn. Mannen döms för ytterligar­e en gärningspu­nkt i hovrätten men straffvärd­et kvarstår. Mannen, som suttit häktad sedan han greps, kommer att vara fortsatt häktad tills att domen vinner laga kraft.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FASTSTÄLLE­R. Svea hovrätt valde att gå på tingsrätte­ns linje och fastställd­e domen mot 41-åringen.
FOTO: MOSTPHOTOS FASTSTÄLLE­R. Svea hovrätt valde att gå på tingsrätte­ns linje och fastställd­e domen mot 41-åringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden