Mitt i Danderyd

Nu har Täby fått en ny hinderbana

- 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

I Arninge i Täby har Henrik Rantonen, snickare och hinderbane­expert, tagit saken i egna händer och byggt en bana för Täbyborna.

Vill du hoppa, klättra, dra och balansera? Då kanske den nya hinderbana­n i Arninge är något för dig. I veckan slogs den sista spiken in i bräderna och nu är den öppen för allmänhete­n.

– För mig är det skräckblan­dad förtjusnin­g att öppna, men jag tänker redan: vad ska jag göra härnäst, time to go big eller go home? säger Henrik Rantonen som är en av de som fixat hinderbana­n med OCR Täning.

Passar för alla personer

OCR står för Obstacle Course Running och är hinderbane­lopp som antingen genomförs på tid eller för skojs skull. Sporten har de senaste åren blivit allt mer populär i Sverige och världen, men i Täby har det inte funnits en riktig bana.

– Det fanns ingen i kommunen och jag har alltid inställnin­gen att om något inte finns, så ser jag till att skaffa det, säger Henrik Rantonen.

Banan har byggts längs med väggen på en gräsplätt utanför Crossfit i Täby. Planen är att den ska användas vid pass som Henrik Rantonen och hans företag OCR Pt:n kommer att hålla, men under de tider som det inte är pass kan alla Täbybor komma och prova.

– Hinderbana är en sport som är väldigt bred, unga, gamla och människor med funktionsh­inder, alla kan vara med. Vi bestämde oss under resans gång för att vi låter den vara öppen för alla som vill komma och prova, säger han.

Som att klättra i träd

På banan möter du bland annat: ”High walls”, ”Ninja steps” och ”a frame kombinerat med stairway to heaven”. Flera av hindren är anpassning­sbara för att minska eller öka svårighets­graden.

Banan som nu är byggd är en kortare OCR-bana. På längre banor finns mer utrymme för löpning mellan hindren. Henrik Rantonen drömmer redan om vad man kan göra härnäst i Täby.

– Jag ska vårda detta nu, men en dröm är att ha en riktig hinderbana i Täby men det är så mycket som ska stämma i så fall, säger han.

Varför ska man träna just hinderbana?

– Det ligger naturligt inom oss, det är som att vara sju år och klättra med kompisarna i träd. Det ger samma kick, sen är det en väldigt fin gemenskap och alla hjälper varandra.

Maria Svensson

● Henrik håller i gruppträni­ngar på måndagar och tisdagskvä­llar. Det kostar mellan 120 och 150 kronor per gång.

● Vill du testa banan själv är den öppen för allmänhete­n all annan tid på dygnet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SVÅRT. Kommer du över detta hinder tro?
KLÄTTRA. Henrik Rantonen har tränat folk i OCR träning i ett och ett halv år i Täby, nu har han byggt en egen bana i Täby.
FOTO: PRIVAT SVÅRT. Kommer du över detta hinder tro? KLÄTTRA. Henrik Rantonen har tränat folk i OCR träning i ett och ett halv år i Täby, nu har han byggt en egen bana i Täby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden