Mitt i Danderyd

Våra föräldrar blir stolta när vi gör en insats för området

VILL GE EN ANNAN BILD. Unga från Rinkeby hjälper till att bekämpa coronan

-

Med en lånad foodtruck, kycklinggr­yta från skolköket, några flaskor handsprit och en bunt flygblad på olika språk gav sig ett femtontal unga killar från Rinkeby in i kampen mot coronaviru­set förrförra helgen.

Under två intensiva arbetspass, först i Rinkeby och sedan i Tensta, delar de ut matlådor till pensionäre­r och ungdomar och passar på att sprida informatio­n om hur man skyddar sig mot coronasmit­tan.

– Det var vårt eget förslag. Vi bollade idéer hur skulle kunna hjälpa människor i vårt område. Vi vill också ge andra delar av stan en bättre bild av förorten, säger 16-åriga Abdi Jamal och Haroun Asser, när gruppen samlas efter Tenstaakti­onen.

”Få unga att känna sig delaktiga”

– Det är en bra sak att ha i sitt CV. Och våra föräldrar säger att de är stolta över oss, tillägger kompisen Isse Hagi.

Killarna är med i Fryshusets projekt Vi behövs, där de under några månader

Målet är att unga ska bli en resurs i sitt lokalsamhä­lle vid en kris. Nu kom krisen. Det var bara att steppa upp.

har utbildats i teman som tillit och relationer, konfliktha­ntering, krisbereds­kap, självständ­ighet och påverkan.

– Syftet är att få unga att känna sig delaktiga i samhället och förebygga att de dras in i kriminalit­et. Vi vill att de ska hitta en passion, ett intresse som är överens med deras grundvärde­ringar och som de kan stanna kvar i, säger Aweis Abdulkadir från Fryshuset som leder gruppen.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB, var en av beställarn­a bakom satsningen långt innan någon visste att coronapand­emin skulle bryta ut, berättar han. Virusutbro­ttet blev en oväntad möjlighet att testa kunskapern­a på riktigt.

– Målet är att ungdomarna ska bli en resurs i sitt lokalsamhä­lle vid en kris. Nu kom krisen. Så fast de inte var riktigt klara med utbildning­en var det bara att steppa upp. Och de fixade det fantastisk­t bra, säger Aweis Adulkadir.

Vet att de gör stor nytta

Smittan har drabbat Järvastads­delarna hårt de senaste veckorna, med tre gånger fler smittade per capita än snittet för Stockholms­regionen. Killarna vet att de gör nytta.

– Man märker att alla inte har fått informatio­nen, de som inte kan språket så bra. Det känns bra att göra en insats och hjälpa folk, säger Abdi Jamal.

Vad blir nästa steg?

– Vi vi vill sätta oss ner och se hur vi kan samarbeta med de andra initiative­n som finns i området kring coronafråg­an: Järvahjälp­en och Tillsamman­s för Järva.

Nästa gång kanske vi vill hjälpa till att handla mat åt utsatta grupper, säger Aweis Abdulkadir.

– Ungdomarna har också sagt att de vill starta en youtubekan­al riktad till andra unga, för att få ut budskapet att man kan smitta utan att ha några symptom och att man bör handsprita sig när man kommer hem och tvätta sig oftare.

Vilken betydelse har det här för ungdomarna tror du?

– En stor, stor betydelse, säger Aweis Abdulkadir.

– Jag frågade en av killarna: ”vad får er att göra det här?” Han sa: ”här har vi varit med hela vägen, vi har planerat, beställt mat, packat maten, delat ut den”. Då känner de att det här är deras grej. Det blir ett verktyg för inkluderin­g som verkligen funkar.

Eller som en av killarna säger i utvärderin­gsrundan på Tensta torg:

– Det känns bra att vara en del av samhället.

”Det känns bra att hjälpa folk. Att vara en del av samhället. Våra föräldrar är stolta över oss.” Det säger Abdi, Haroun och Isse från Rinkeby, som delat ut coronainfo­rmation och matlådor på gator och torg i området.

Text & foto: Petter Beckman

 ??  ?? DRICKA.
Abdi Jamal gav ut lunchlådor och läsk.
DRICKA. Abdi Jamal gav ut lunchlådor och läsk.
 ??  ?? FÖREBILDER. Haroun Asser, Shuayb Ali och Isse Hagi delade ut coronainfo­rmation i Tensta i söndags.
FÖREBILDER. Haroun Asser, Shuayb Ali och Isse Hagi delade ut coronainfo­rmation i Tensta i söndags.
 ??  ?? PEPP. ”Ni ska känna er riktigt stolta. Ett guldjobb!” Aweis Abdulkadir från Fryshuset tackar killarna.
PEPP. ”Ni ska känna er riktigt stolta. Ett guldjobb!” Aweis Abdulkadir från Fryshuset tackar killarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden