Mitt i Danderyd

Så går det till när hem värderas vid bodelning

· Hur görs egentligen värderinge­n av en bostad vid en bodelning?

-

I en av dina artiklar skrev du att den make som har bäst rätt till bostaden vid en bodelning kan ta över bostaden, medan den andra blir ersatt med andra medel. Ett problem som kan uppstå då är ju hur bostaden ska värderas. Risken är att man inte är överens? Då kanske man i så fall kan sälja fastighete­n på öppna marknaden, och det är väl på det sättet man kan få ut mest i pengar. Då spelar det ju ingen roll vem som har störst rätt till bostaden. Visserlige­n kan den part som ska ersättas på annat sätt buda på fastighete­n, som vem som helst. Men vilka andra sätt finns det?

Det finns alltid en risk att man som före detta makar inte är överens om allt. Särskilt vid en bodelning kan det uppstå frågor liknande de du nämner. När man inte kan komma överens om vilket värde en bostad ska ha vid delningen av makarnas egendom finns det olika metoder som kan leda till en lösning.

Ett sätt är det du nämnde, att man lägger ut en annons och låter de som vill, inklusive den maken som vill bo kvar, buda på bostaden. På det sättet kan man få fram vad marknadsvä­rdet faktiskt är. Det vinnande budet ger ett intyg på vad bostaden maximalt är värd.

Om maken som vill bo kvar sett till att lägga det vinnande budet kan denne köpa ut den andra maken för hälften av det marknadsvä­rdet, med avdrag av framtida mäklararvo­de och kapitalvin­stskatt.

En annan metod är att vardera make låter ett antal mäklare värdera bostaden. Genom att be flera olika mäklare att bedöma samma bostad får man en tydlig indikation på vad värdet bör vara och utifrån värderinga­rna kan man räkna ut ett genomsnitt­ligt värde som båda makarna kan vara nöjda med.

Ytterligar­e ett sätt att avgöra frågan kan vara att den maken som vill bo kvar får erbjuda ett pris denne tycker att bostaden är värd, rent affektions­mässigt.

Om den andra maken inte går med på det och maken som vill bo kvar inte har råd med ett högre pris finns exempelvis de två ovan nämnda metoderna att ta till.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden