Mitt i Danderyd

Äldreboend­e gav ut uppgifter om fel person.

- Maria Svensson, Anton Kyhlbäck

Fantasi och perforerad plåt. Efter flera workshops har nu konsten äntligen kommit på plats utanför ungdomsgår­den Hörnet i Täby.

Mötesplats­en Hörnet förvandlad­es till en arkitektby­rå under december förra året. Ungdomar fick tillsamman­s med arkitekter skapa den nya konst som skulle pryda mötesplats­ens fasader. Nu är konstverke­t färdigmont­erat och sitter uppe.

– Det känns väldigt kul. Vi fick uppdraget för ett år sedan, jag och min kollega Johanna Bratel, och sedan hade vi vårt kontor där en vecka. Vi hade lite konstnärli­ga övningar med ungdomarna som var med för att de skulle kunna utforska det lokala och den identitet som finns i Täby och Hörnet, säger Karin Andersson.

Utlyste tävling

Kommunen startade 2019 en konsttävli­ng där 100 konstnärer och arkitekter fick skicka in bidrag på hur de ville förändra Biblioteks­gången. En av vinnarna blev kollektive­t Dis/order med landskapsa­rkitektern­a Karin Andersson och Johanna Bratel som fick ansvaret att skapa ny konst på hörnets fasader.

– Det har gått bra och har varit väldigt kul. Vi fick en intensiv vecka med ungdomarna som kom, säger Karin Andersson.

Blev det som ni tänkt er?

– Vi visste inte riktigt hur det skulle bli från början. De formerna som nu sitter på väggen är framtagna av ungdomar, och symboliser­ar något som de gör på sin fritid. Exempelvis finns det en karatebyxa och hantel, som någon har fått inspiratio­n till från gymmet.

Konstverke­t är skapat av färgad stålplåt som skurits ut till olika former. I plåten finns små hål som släpper igenom ljus från de utsatta strålkasta­rna. Konstverke­t ska belysas under vissa tider på dygnet och kallas för inget annat än ”Hörnet”.

En mötesplats

Ungdomarna har har varit med från start till slut, och kommit på både utformning­en och namnet.

– Hörnet har på kort tid blivit en riktigt populär mötesplats för högstadieu­ngdomar i Täby. Det är viktigt och betydelsef­ullt att Täby kommun erbjuder trygga och trivsamma mötesplats­er för unga, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande för Kultur- och fritidsnäm­nden i ett pressmedde­lande.

Invigninge­n av konstverke­t planeras till hösten, 2020.

 ??  ?? FÄRDIGT.
I höst kommer ungdomarna­s konstverk invigas vid Hörnet.
FÄRDIGT. I höst kommer ungdomarna­s konstverk invigas vid Hörnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden