Mitt i Danderyd

Rävungarna tittar fram i Danderyds trädgårdar.

Lekfulla ungar i Danderyds trädgårdar

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

När vi går runt huset så håller hunden och ett par rävungar och leker med en tennisboll.

Under senaste dagarna har vitvårdarn­a i Danderyd får in flera samtal om att rävungar i trädgårdar­na. Men man tänker inte vidta några åtgärder.

Nu är tiden här då man börjar se de små röda knytena titta fram från sina gryt. På flera håll i Danderyd har rävungar och deras mamma flyttat in trädgårdar­na.

– Ja, det är mycket mer rävar, jag har aldrig varit med om så många. Vi är uppe i sju-åtta familjer i år, säger Mikael Mustonen som är viltvårdar­e i kommunen.

Han och hans kollegor har fått flera samtal från boende, eftersom rävarna kan ställa till med lite besvär i trädgårdar­na.

– Ja, de är lekfulla små djur så de har grävt i rabatter och bitit av en sladd på en elslinga, säger Peter Mattson, även han viltvårdar­e.

I dagarna åker de runt i kommunen och besöker de som har ringt in om att de sett rävar på sina tomter.

– Det är vårt ansvar. Vi försöker ta en platskonta­kt med folk. Det är så många olika åsikter om räven, så vi åker ut och pratar med dem och informerar, säger han.

Många rävar i år

Varför det är mer räv i år kan ha flera förklaring­ar. Det kan bero på den milda vintern och även på att tillgången på mat i trädgårdar­na. Många är rädda för att rävarna kan vara farliga för husdjuren. Men så behöver inte vara fallet.

Mikael åkte i veckan på ett samtal där ägaren var orolig för sin hund, en papillon.

– Kvinnan ringer och säger att en rävfamilj bor på hennes tomt och hon är rädd att de ska ta hennes hund. Men när vi går runt huset så håller hunden och ett par rävungar och leker med en tennisboll, det var lite Micke och Molle stämning.

– Det är finns många skrönor om att räven tar alla djur, med de är skygga djur, säger han.

Har man problem med räven så finns det inte mycket att göra, då räven just nu är fridlyst. Ungarna kommer dock att flytta ut snart, menar han.

– De bor inte där för evigt utan kommer att flytta inom ett par veckor, sedan ska man tänka på att inte ska mata dem, säger Mikael Mustonen.

Jan Ledberg som är viltvårdar­e har inte märkt att det skulle vara fler rävar i Täby i år.

– Inte som vi märker, vi får samtal om skabbräv, men fjolårsräv­en tappar päls nu vilket kan se ut som skabb. Räven syns mer för att de letar mat nu helt enkelt, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLER I ÅR.
Nu tittar de fram runt om i kommunen, rävarna med sina ungar.
FOTO: MOSTPHOTOS FLER I ÅR. Nu tittar de fram runt om i kommunen, rävarna med sina ungar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden