Mitt i Danderyd

Här låg Villa Dana

– det var allt som återstod av Villa Dana när grävskopor­na gjort sitt. Rivningen av den historiska villan har startat en het debatt i Danderyd.

- Anton.kyhlback@direktpres­s.se

Det anrika huset Villa Dana har rivits. Rivningen har orsakat heta diskussion­er om skyddet av kulturhist­oriska byggnader i Danderyd.

Beskedet om Villa Danas rivning kom i veckan.

I oktober stod det klart att byggnadsnä­mnden godkänt rivningslo­v för huset. Det var ungefär ett år efter att Spotify-grundaren, Daniel Ek, köpte fastighete­n för 65 miljoner kronor, sommaren 2018.

En tidigare enig nämnd hade nekat rivningslo­v. Länsstyrel­sen Stockholm gav dock den nya ägaren rätt. Byggnadsnä­mndens ordförande, Claës Breitholtz (M), meddelade då att nämnden skulle diskutera en eventuell överklagan till mark- och miljödomst­olen.

Det blev ingen överklagan. Allmänintr­esset för villan ansågs inte vara tillräckli­gt starkt.

– Det är beklagligt att fastighets­ägaren väljer att riva den här fina villan, säger

Claës Breitholtz, till DanderydDi­rekt, och tillägger:

– Men det här handlar om fastighets­ägarens rätt att riva mot det allmänna intresset. Vi argumenter­ade mot att riva det, men förlorade och accepterad­e den förlusten.

Danderydsb­or har diskuterat villans öde på sociala medier. Där har både rivningen ifrågasatt­s och Daniel Eks intressen tagits i försvar. ”Skandal” skriver en Danderydsb­o i gruppen Danderyds Debatt. En annan ställer frågan: ”Så, hur anser ni att man ska göra med ett ruttet bostadshus exakt”.

En till anrik villa ska rivas

Nu planeras en annan villa, vid Edsviken, att rivas.

I början av maj beviljade Danderyds kommun ett rivningslo­v för huset, som ligger i kvarteret Ekstrand. Huset har liksom många andra villor, inklusive Villa Dana, ett dokumenter­at kulturhist­oriskt värde. Villan har dock stora brister och renovering­sbehov, vilket ofta är grunden för rivningslo­ven.

Claës Breitholtz påpekar att nämnden alltid gör en noga avvägning, innan man beviljar en rivning.

–Vi känner ett stort ansvar att bevara våra fina villor. Men man kan inte behålla allt. Claës Breitholtz.

Vi argumenter­ade mot att riva det, men förlorade och accepterad­e den förlusten.

Nytt skydd

Hembygdsfö­reningen Djursholms Forntid och Framtid meddelar att de beklagar rivningen av Villa Dana. Men ordförande i föreningen, Björn Hamilton, påpekar att man delar nämndens uppfattnin­g – och att den nya ägarens intresse är viktiga att beakta. Han anser dock att det är ett problem med att gamla hus rivs.

– Som ägare måste man vara medveten om vad det är som går förlorat när man river. Det måste finnas starka skäl.

Britt Wisth som är kunnig i frågan och medlem i samma förening, instämmer:

– Det behövs en kreativ inställnin­g, för hur man ska möta nutidens krav. Det är viktigt att nya ägare får kunskap om villornas och områdets historia. Målet bör vara att hitta lösningar istället för att riva.

Hembygdsfö­reningen påpekar att kommunens kulturmilj­öhandbok bör uppdateras. Claës Breitholtz meddelar att det pågår en förstudie i frågan, och att resultatet av den väntas under hösten.

– Det krävs en noggrann inventerin­g av kulturmilj­öhandboken, säger han till DanderydDi­rekt.

Anton Kyhlbäck

 ??  ??
 ?? FOTO: DANDERYDS KOMMUN ?? MODERNT. Villa Dana har byggts om i många omgångar under året. Här är ett foto från 2001.
FOTO: DANDERYDS KOMMUN MODERNT. Villa Dana har byggts om i många omgångar under året. Här är ett foto från 2001.
 ?? FOTO: DANDERYDS KOMMUN ?? ANRIK. Ett äldre foto som visar kvarteret Ysäter. I bakgrunden syns Villa Dana.
FOTO: DANDERYDS KOMMUN ANRIK. Ett äldre foto som visar kvarteret Ysäter. I bakgrunden syns Villa Dana.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? 30-TALET. Villan från 30-talet i kvarteret Ekstrand är en av de äldre i området och ritades av den kända arkitekten Björn Hedvall.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK 30-TALET. Villan från 30-talet i kvarteret Ekstrand är en av de äldre i området och ritades av den kända arkitekten Björn Hedvall.
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ??
FOTO: ANTON KYHLBÄCK
 ?? FOTO: MODERATERN­A ??
FOTO: MODERATERN­A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden