Mitt i Danderyd

Lämnade ut uppgifter – om fel person

- 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

En person på ett äldreboend­e i Djursholm fick i mars en genomföran­deplan, där stödet specificer­ades. Problemet var bara att det var en annan persons genomföran­deplan som lämnades ut – med både namn och personnumm­er. Nu har omsorgsper­sonalen gjort en lex Sarah-anmälan.

Det var i början av mars som en samordnare lämnade ut genomföran­deplanen till en kund på ett äldreboend­e i Djursholm. En anhörig till kunden hämtade planen, men upptäckte senare samma dag att något inte stämde.

Det var en annan kunds genomföran­deplan – med både namn och personnumm­er – som lämnats ut.

Mänskliga faktorn som orsakat händelsen.

Informerad­e

Dagen efter mejlade kundens anhöriga till äldreboend­ets verksamhet­schef och informerad­e om att fel genomföran­deplan lämnats ut.

Personalen på äldreboend­et har gjort en lex Sarahanmäl­an angående det inträffade till Danderyds kommun. I anmälan skriver de att ”vi har lämnat ut kund xx id samt innehållet i genomföran­deplanen. En tänkbar konsekvens kunde ha varit att denne hade känt sig otrygg och kränkt genom vetskapen om att personnumm­er och innehållet i genomföran­deplanen har kommit i orätta händer. Kunden hade även kunnat tappa förtroende­t för äldreboend­et.”

Riskanalys

Äldreboend­et har genomfört en riskanalys och bedömer att sannolikhe­ten för att detta ska upprepas är mycket liten, eftersom en rutin finns sedan tidigare.

I äldreboend­ets anmälan står det avslutning­svis: ”Sammanfatt­ningsvis ser vi att det är den mänskliga faktorn som orsakat händelsen. ”

Charlotte Arwedsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden