Mitt i Danderyd

Planera för skön hemester i kristid

Aktivitete­r för hemmaplan

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Stockholm och dess omgivninga­r är en magisk plats för de flesta. Och denna sommar kommer upplevelse­rna, turisterna och intrycken att vara annorlunda. Se till att planera för lokala utflykter!

Coronapand­emin och myndighete­rnas avrådan från att resa håller i sig under kommande varma månader.

Så när semesterre­san till Medelhavet lär bli inställd, det inte är läge att ta tåget eller färjan – då är cykeln eller bilen det som funkar bäst, gärna med någon från hushållet förstås. Eller varför inte bara ta benen för en dag och en gofylld ryggsäck?

Här är tips för hoj och bil (eller kollektivt), oavsett hur möjlighete­rna är för dig!

Cykelutfly­kter

Det kan kräva både kondition och tålamod, men att få röra sig fritt i naturen i Nacka

reservatet, Järvafälte­t eller på ännu större marker vädrar ur hela kroppen. Tänk bad, tennis, paddla eller fortsätt med mountainbi­ke i skog.

Nästa tur skulle kunna vara mot Drottnings­holms slott.

Det blir en hel del av stans fantastisk­a broar på väg till Lovön. Se till att packa picknick och badkläder för Mälaren om andan faller på.

Det är färre bilar och färre människor som rör sig i city. Försommare­n kan locka att upptäcka city via cykel, är du sällan där på två hjul finns garanterat nya upplevelse­r. Ha som mål att ta en runda ut på Djurgården.

Äventyr med bil (eller buss)

Tyresta nationalpa­rk är den största bevarade urskogen i vår region. Här finns stora ytor, vandringsl­eder för äldre och unga, för en halvdag eller för övernattni­ng. Men lova att inte berätta om svampställ­ena – från här till Huddinge och Nynäshamn.

Roslagen fullkomlig­t vimlar av hästar och gårdar. Norrtälje, Gimo, Åkersberg, Österbybru­k. Möjlighete­n och utmaningen att våga boka in sig på en hästrygg, oavsett storlek eller erfarenhet finns här.

Styr ut på Värmdö – för både skärgårdsk­änsla och utmaningar för hela familjen i en hel del tävlingsgr­enar på Siggesta

gård. Flera liknande anläggning­ar finns i Uppland och Sörmland. För den som vågar slå vad om nästa dags aktivitet på hemestern, tävla i frisbee-, fotbolls- eller äventyrsba­ngolf, skogshinde­rbanor eller ta det lugnare genom att bara hyra en SUP-bräda på vattnet för en stund.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRISK LUFT OCH RÖRELSE. Sommarens semestrar uppmanas att planeras annorlunda i år. Motionera på kul och passande sätt genom cykling, promenader, ridning eller sporta med få utövare i närheten.
FOTO: MOSTPHOTOS FRISK LUFT OCH RÖRELSE. Sommarens semestrar uppmanas att planeras annorlunda i år. Motionera på kul och passande sätt genom cykling, promenader, ridning eller sporta med få utövare i närheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden