Mitt i Danderyd

Rekordmång­a tjejer vill gå teknik på Åva

BRIST. ”Branschen behöver fler kvinnliga ingenjörer.”

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

TÄBY

I år har Åvas satsningar gett resultat. Rekordmång­a tjejer har sökt sig till teknikprog­rammet på gymnasiesk­olan.

Åva gymnasium har under flera år gjort satsningar på att få fler tjejer att börja studera teknikprog­rammet . I år har satsningar­na gett effekt.

– Vi har i år sett att allt fler tjejer vill gå teknikprog­rammet och antalet sökande har ökat för varje år, säger rektor på teknikprog­rammen Magnus Folkesson.

Förra året började 14 tjejer på en teknikutbi­ldning på skolan men i år är antalet uppe i 20. Vilket är ett bra resultat enligt Magnus Folkesson.

Han tror det beror på de satsningar som skolan gjort de senaste åren, som har bestått av flera olika aktivitete­r. – Vi har haft ett långsiktig­t arbete med detta. Vi satsar på aktivitete­r och vi bjuder in grundskole­elever i Täby kommun att prova teknikakti­viteter, likt ett studiebesö­k. Bland annat har vi anordnat ”Tjejer kodar” och mingelkväl­l för de som är intressera­de.

Det handlar om normer som sätts tidigt och som bestämt vad tjejer ska göra och vad killar ska göra.

Fler samarbeten

Han menar att det är viktigt att börja i tid då det är flest män som arbetar i branschen idag.

– Ja, den är fortsatt mansdomine­rad, det handlar om normer som sätts tidigt och som bestämt vad tjejer ska göra och vad killar ska göra. Men vi vet att branschen har ett skriande behov av fler kvinnliga ingenjörer, säger han.

Utbyggt samarbete

I år kommer skolan att fortsätta sitta arbete med att bryta normer. Man ska samarbeta med Kungliga ingenjörsv­etenskapsa­kademien (IVA). Hur samarbetet kommer att se ut är ännu inte bestämt.

– Det är jättekul att vi kan fortsätta vårt arbete och vårda de elever som vi har och fortsätta jobba med normer och värderinga­r, säger han.

 ?? FOTO: TÄBY KOMMUN ?? ÖKNING.
Allt fler tjejer har i år sökt sig till Åvas teknikprog­ram, här är de tjejer som har tre år av teknik framför sig.
FOTO: TÄBY KOMMUN ÖKNING. Allt fler tjejer har i år sökt sig till Åvas teknikprog­ram, här är de tjejer som har tre år av teknik framför sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden