Mitt i Danderyd

Hon vill ge hjälp och stöd i sorgen

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

När Måne Beate Sjödahl var 14 år dog hennes mamma i cancer. En sorg som hon till stor del fick hantera på egen hand. Nu vill hon hjälpa andra i samma situation med antologin ”När mammor dör”.

”När mammor dör, då förlorar man ett av väderstrec­ken. Då förlorar man vartannat andetag, då förlorar man en glänta. När mammor dör, växer det sly överallt.”

Göran Tunströms dikt uttrycker så väl känslan av att förlora en förälder.

– När jag var 14 år gick min mamma bort i cancer, efter 1,5 års kamp. Det var en otroligt traumatisk händelse som satt djupa spår i mig, men som också format mig till en modig och driven kvinna och mamma, säger läraren Måne Beate Sjödahl, 40, som är uppvuxen i Täby och idag bor i Väsby.

Tillsamman­s med 30 andra kvinnor har hon bidragit med sin berättelse i boken

”När mammor dör”, som kommer i slutet av september.

– Flera av oss upplever inte att vi fick det stöd vi behövde när våra mammor gick bort. Förut fanns det dessutom ett stort tabu kring att prata om sorg och död.

Delar sin historia

De 31 döttrarna, mellan 18 och 77 år, som är med i boken, berättar öppet och uppriktigt om sorgen och livet efter förlusten av sina mödrar.

– Trots att man kan känna sig oerhört ensam i sorgen, kan den också ge styrka att gå vidare i livet, säger Måne Beate Sjödahl.

Ända sedan hennes mamma gick bort har hon haft tankar på att dela sin historia i skrift.

– Inte för att det är en unik historia på något sätt, utan för att jag haft en förhoppnin­g om att kunna ge tonåringar i samma situation ett stöd.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BOK. – Flera av oss upplever inte att vi fick det stöd vi behövde när våra mammor gick bort. Förut fanns det dessutom ett stort tabu kring att prata om sorg och död, kanske även i dag, säger Måne Beate Sjödahl, uppvuxen i Täby men i dag bosatt i Upplands Väsby.
FOTO: PRIVAT BOK. – Flera av oss upplever inte att vi fick det stöd vi behövde när våra mammor gick bort. Förut fanns det dessutom ett stort tabu kring att prata om sorg och död, kanske även i dag, säger Måne Beate Sjödahl, uppvuxen i Täby men i dag bosatt i Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden