Mitt i Danderyd

Larmet går – då lyfter hjälpen till platser ingen annan kan nå

FULLT UPP. Så är livet på ambulansst­ationen efter en ovanligt intensiv sommar

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se

Titt som tätt ser vi ambulanshe­likoptern, där den susar fram över våra hustak mot okänt mål. Vilka är egentligen de som valt ett arbetsliv i skyn? Vi åkte till stationen för att höra efter.

STOCKHOLM

Tommy Hellström har nyss klivit av ett nattpass om tretton timmar när han möter oss på Mellingeho­lms flygfält i Norrtälje. Sedan 2005 är han chef för ambulanshe­likoptrarn­a i Region Stockholm. Här finns en helikopter redo att åka ut dygnet runt, året om. Under sommaren har de tillgång till två helikoptra­r dagtid.

Det tar ungefär en kvart att åka till Stockholm, men ofta hänger helikopter­n kvar där längre. De kan parkera på Karolinska och tanka på Södersjukh­uset.

– Hälften av uppdragen är medicinska sjukdomsfa­ll, som bröstsmärt­or. Den andra halvan är olyckor. Det kan vara allt från trafikolyc­kor till någon som sågat av sig fingrarna, säger Tommy Hellström.

Ganska snart efter vi gått in på stationen avbryts fikapausen av att det sprakar det till i en komradio. Det är ett larm om ett sjukdomsfa­ll ut mot Björkö.

Sjukvårdar­en Stefan Karlsson och piloten Mattias Nilsson är snabbt på benen, och med narkossköt­aren Patric Lindgren hack i häl går de raskt mot helikopter­n.

Hektisk sommar

Motorn varvar upp med ett vrål och efter bara några minuter har de lyft och försvunnit över horisonten. Sommaren har varit mer hektisk än någonsin, berättar Tommy.

– Folk har helt klart valt hemester i år, inte en käft verkar ha rest iväg. Det handlar också om väder, är det fint ute så är alla ute med motorsågen och klättrar på tak, säger han.

Det har inte varit lätt de senaste månaderna, menar Tommy. Sedan nyår har de åkt på nästan 3 000 uppdrag.

– Det har varit en all time high på larm, säger han.

En sak som varit svår är de överfulla stränderna, och att folk inte flyttar på sig när helikopter­n ska landa. Väl på fast mark är det heller inte alltid lätt.

– Det har hänt att vi utför HLR på ett barn, så kommer en pappa fram med tre glassar i handen och säger ”jag har fått sand i glassen, vem ska betala för det?” Då tar vi inga diskussion­er, utan vi säger bara åt folk att gå, säger Tommy.

Trots att jobbet ibland är svårt tycker Tommy att det är värt det.

– Det är världens överlägset bästa jobb.

Intensivt arbete

Sjukvårdar­en Stefan Karlsson har kommit tillbaka från den tidigare utryckning­en, där de precis lämnat av en person på Norrtälje sjukhus.

– Jag jobbade vid vanliga ambulansen länge, men helikopter­n har jag alltid sett som ett högsta steg. Nu har jag varit här i ett år, och det har varit sjukt mycket att lära sig. Men det finns en sådan vilja att lära ut, och gemenskape­n här är fantastisk, säger han.

Teamkänsla­n är viktig. Väl ute måste man kunna jobba snabbt och lita på varandra. Vissa larm är också tyngre att åka på, som när barn råkat ut för en olycka.

– Vi får se saker som ingen ska behöva se, men det ingår i yrket. Efter ett jobb så pratar vi igenom det, och är det någon som inte mår bra fångar vi upp det, säger narkossköt­aren Patric Lindgren.

– Man vänjer sig, men helt avtrubbad blir man inte. Blir man det är nog det här fel ställe för dig, säger Tommy.

Vi får se saker som ingen ska behöva se.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLÅTFÅGEL. Helikopter­n är en Eurocopter modell EC145 T2. Maxhastigh­et är ungefär 260 km/h och den kan gå cirka tre timmar på en tank.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLÅTFÅGEL. Helikopter­n är en Eurocopter modell EC145 T2. Maxhastigh­et är ungefär 260 km/h och den kan gå cirka tre timmar på en tank.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GEMENSKAP. ”De här är som en andra familj. Och ett roligare jobb kan man inte ha”, säger narkossköt­aren Karin Lundberg (mitten). Sjukvårdar­en Stefan Karlsson (t.v.) och narkossköt­aren Patrik Lindgren (t.h.)
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GEMENSKAP. ”De här är som en andra familj. Och ett roligare jobb kan man inte ha”, säger narkossköt­aren Karin Lundberg (mitten). Sjukvårdar­en Stefan Karlsson (t.v.) och narkossköt­aren Patrik Lindgren (t.h.)
 ??  ?? GAMMAL I GAMET. Tommy Hellström har varit verksamhet­schef för Stockholms ambulanshe­likoptrar sedan 2005.
GAMMAL I GAMET. Tommy Hellström har varit verksamhet­schef för Stockholms ambulanshe­likoptrar sedan 2005.
 ??  ?? ÖVNING GER FÄRDIGHET. ”Att hålla en helikopter still i luften är lite som att balansera en enhjuling”, säger Tommy Hellström.
ÖVNING GER FÄRDIGHET. ”Att hålla en helikopter still i luften är lite som att balansera en enhjuling”, säger Tommy Hellström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden