Mitt i Danderyd

Danderydsb­orna räddade isbanan

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Kritiska röster höjdes efter besked om att Danderydsv­allen bara skulle få en isbana. Nu är isarna på god väg att bli klara inför vintern efter lokalt engagemang - och fler sporter kan bli aktuella på banan.

Under den kommande vintern väntas de två isbanorna på Danderydsv­allen stå klara igen. Detta efter engagemang från lokalborna, som satte press på kommunen.

I skrivande stund håller isbanorna på att byggas upp igen. Man planerar även för att det ska bli fler sporter på Danderydsv­allen, då den större isen får ny grund.

– Innan var det en grusbädd. Nu blir det ett betongfund­ament, och där har man tänkt till från kommunen. Det kommer bli en yta för aktivitete­r året runt, säger Mathias Wellström som är en av personerna bakom ”isgruppen”.

I oktober förra året stod det klart att Danderydsv­allen skulle få en ny ismaskin, sedan den gamla förklarats miljöfarli­g, och att en hockeyrink skulle byggas.

Senare i maj kom beskedet att kommunen även skulle investera i att återställa den andra banan, och alltså backar från sitt tidigare beslut efter påtrycknin­gar från lokalborna.

Detta efter att ”Två isar ideell förening”, TIIF, som drevs av en handfull lokalbor, lyckats samla ihop 753 000 kronor på 13 dagar för att rädda den andra banan.

Sedan kommunens besked om att investerin­gen i Danderydsv­allen skulle räcka för två isbanor har två saker hänt med föreningen TIIF.

Pengarna har betalats tillbaka till bidragsgiv­arna och för närvarande pågår ett arbete om att avveckla föreningen, då målet är uppfyllt enligt stadgarna.

– Vi fick in över 300 bidrag. Några kids hade skickat typ nio kronor, och så var det några som bidrog med summor uppemot 100 000 kronor, berättar Mathias Wellström, och tillägger:

– Det fanns idéer om att göra något annat för Danderydsv­allen med pengarna. Men det var vi tydliga med från början, att det skulle betalas tillbaka om det blev så här.

Skateboard och kickbikes

Isarna väntas bli klara till den kommande vintern. För närvarande pågår ett arbete med att möjliggöra för fler sporter på ishockeyri­nken.

– Det finns ett intresse för att starta nya initiativ, säger Mathias Wellström och tilllägger:

– Tanken är att ytan ska kunna användas för alternativ­a idrotter, såsom skateboard, kickbike, parkour eller utomhusbas­ket. Möjlighete­rna är oändliga.

Vi fick in över 300 bidrag. Några kids hade skickat typ nio kronor.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SATSAR. ”Det kommer bli en yta för aktivitete­r året runt”, säger Mathias Wellström.
ARBETSPLAT­S. De båda isarna är på god väg att bli klara på Danderydsv­allen.
FOTO: PRIVAT FOTO: ANTON KYHLBÄCK SATSAR. ”Det kommer bli en yta för aktivitete­r året runt”, säger Mathias Wellström. ARBETSPLAT­S. De båda isarna är på god väg att bli klara på Danderydsv­allen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden