Mitt i Danderyd

Så hanterar Norrorts skolor pandemin

-

Vi kollade med ett urval av gymnasiesk­olor i Norrort hur de hanterar elevernas återkomst till skolbänken.

VALLENTUNA Vallentuna gymnasium:

Olika

start- och sluttider för eleverna. Årskurs 1, 2 och 3 har undervisni­ng på plats enligt schema, utomhus eller i skolans lokaler. Distansund­ervisning behålls i de klasser och ämnen det varit gynnsamt. Städrutine­r skärps och antal platser i matsalen begränsas. Bänkar i klassrumme­n står särade. En stödfunkti­on, i form av skolsköter­ska och kurator, kommer att finnas för att hantera eventuell oro kring pandemin.

UPPLANDS VÄSBY Väsby Nya Gymnasium, VNG

Årskurs

1 kommer att bedriva största delen av sin utbildning i skolan. Årskurs 2 och 3 kommer under de inledande veckorna att bedriva distans-/ fjärr-undervisni­ng enligt roterande schema. Det bidrar även till möjlighete­r till social distanseri­ng.

Väsby Yrkes Gymnasium, VYG Schemat för samtliga elever är lagt på sådant sätt att alla klasser har olika starttider på lektionern­a. Klassrumme­n har anpassats så att det finns utrymme mellan varje elev så att de inte sitter för tätt.

TÄBY

Åva Gymnasium:

Städningen

utökas. Markeringa­r i golvet vid matsalen och en temporär extra matsal i ett stort klassrum. Eleverna uppmanas att vara ute på rasterna. Eleverna börjar olika tider för att minska trängsel i kollektivt­rafiken.

Täby Enskilda:

Ettornas undervisni­ng sker på plats i skolan. För alla tvåor och treor gäller däremot distansund­ervisning en till två dagar i veckan. Städrutine­r skärps. Lärarna kommer att ha ett av klassrumme­n som personalma­tsal. Det kommer också finnas extra arbetsrum för elever. Plexiglas sätts upp i reception och kafeteria.

Tibble gymnasium: Ettorna

ska ha distansund­ervisning en dag i veckan och tvåor och treor ska ha fjärrunder­visning en dag i veckan. Rasterna förlängs. Avspärrnin­gsband i matsalen. Filsystem i korridorer. Klassrumme­n vädras mellan lektioner, och fönstren hålls öppna ofta.

DANDERYD Danderyds gymnasium:

Städningen

utökas. Skyltar och markeringa­r i golvet uppmanar alla att hålla avstånd. Matvärdar kommer att finnas vid matsalen. Elever kan även äta i andra lokaler. Det kommer finnas ankomstvär­dar och rastvärdar. Lärare med milda symtom kan undervisa hemifrån. Skolan uppmanar även eleverna att cykla eller gå till skolan om de kan.

Viktor Rydbergs gymnasium: Viss del av undervisni­ngen ska bedrivas digitalt och lärarlett på distans. Scheman anpassas så att alla elever inte samtidigt är på plats i skolan. Lunchschem­at är anpassat så att färre äter samtidigt. Föräldramö­ten ska under hösten ske digitalt eller i små grupper.

SOLLENTUNA Rudbeck Gymnasium

Klassrumme­n

har möblerats om. Handsprit ska finnas i lokalerna. Lunchschem­at är omstruktur­erat och förlängt. Extra matsal i Gärdesskol­ans tillfällig­a lokaler på Rudbeck. Fyra skolvärdar ska informera elever om att hålla avstånd och städning på skolan förstärks.

Häggviksgy­mnasiet Fysisk undervisni­ng för alla elever under hösten. Serverings­personalen använder handskar. Klassrumme­n har möblerats och informatio­n om hygien finns uppsatt. Sedvanliga utflykter där eleverna måste åka kollektivt har ställts in. Föräldramö­ten är inställda.

NTI gymnasiet Sollentuna En dags fjärrunder­visning i veckan. Informatio­n förmedlas via skyltar och mentorer om regler kring avstånd och hygien. Spritmaski­n vid entré och i matsalen. Undervisni­ng ska hållas utomhus om det är möjligt, exempelvis idrott. Nya scheman för lunchraste­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden