Mitt i Danderyd

Hans musik tystnar aldrig

I mer än 25 år har han suttit på en bänk vid Rönningesj­ön och spelat. För Robert ”Stock-Robban” Maier ger musiken innehåll och mening.

- Berättat för: Maria Svensson | Foto: Mikael Andersson

Barn är den bästa publiken i världen.

Barnen som bodde på sommarstäl­lena här uppe förr gick ner för att bada. Och du ser tallen här? Till höger om tallen fanns en trädstam, en stock i vattnet, då kallade barnen det för Stockbadet.

Barnen frågade vad jag hette och jag sa att jag heter Robert Maier. ’Då ska vi kalla dig för ”Stock-Robban” sa de.

Under den tiden som jag har suttit här har de rivit sommarstäl­lena och byggt en väg och villor. Vägen heter i dag Stockvägen och sen kom busshållpl­atsen som heter detsamma.

Barn är den bästa publiken i världen. Jag spelar för dem, ”Blinka lilla stjärna” och ”Björnen sover”, och när man har spelat färdig så klappar de.

Många andra har bråttom och hälsar inte ens tillbaka när man hälsar på dem, det är otroligt sårande. Men man kan inte förvänta sig att någon säger något uppskattan­de, det är det bara en av tusen som gör.

Musiken är det som gett honom mening

Samtidigt måste man ha något att göra, det handlar om mening, innehåll, nytta och att vara en del av kulturen. Jag förstår livet bättre med hjälp av de vackra texter i visorna. Jag har alla möjliga visor från hela världen, jag kan fyra, fem språk och jag har haft hundra olika visitkort. Det var först när jag blev pensionär som jag började spela dragspel.

Jag sitter här varje morgon, men det måste vara 15 grader och det får inte regna. Sen spelar jag också hemma. Du ser här, jag har tre pärmar med noter med mig och en har jag hemma, fast i den är det bara julmusik.

Men det handlar inte bara om musik. Jag analyserar tillvaron när jag sitter här. Om man går eller cyklar går det alltid för fort, men om man är här en längre tid, som jag har varit, så kan man uppfatta det här med naturen.

Jag kan prata hela dagen. Men det som är viktigt är att jag har ett innehåll i mitt liv, som är baserat på verkliga upplevelse­r och sen är det också en del fantasi, fantasi har alla poeter.

Det jag hoppas på är att jag får folk att bli glada av det jag gör. Det är viktigt att folk blir bekräftade.

 ??  ??
 ??  ?? Vem är Stock-Robban?
● Han heter Robert Maier och kom till Sverige från Österrike 1952.
● Dragspelet köpte han 1991.
● Han spelar varje dag vid vattnet på promenadst­igen intill Rönningsjö­n, nedanför Stockvägen.
● Han är född 1931.
● Tidigare satte han upp anslag med uppmaninga­r, men de ligger nu bredvid bredvid honom på bänken.
● Har barn och barnbarn och har utbildat mig till ekonom och maskintekn­iker.
Vem är Stock-Robban? ● Han heter Robert Maier och kom till Sverige från Österrike 1952. ● Dragspelet köpte han 1991. ● Han spelar varje dag vid vattnet på promenadst­igen intill Rönningsjö­n, nedanför Stockvägen. ● Han är född 1931. ● Tidigare satte han upp anslag med uppmaninga­r, men de ligger nu bredvid bredvid honom på bänken. ● Har barn och barnbarn och har utbildat mig till ekonom och maskintekn­iker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden