Mitt i Danderyd

Nya planen mot översvämni­ngar

- Anton Kyhlbäck

Danderyd har haft återkomman­de problem med översvämni­ngar. Nu planerar kommunen att byta ut alla pumpstatio­ner för att minska problemen.

Nu ska problemen med översvämni­ngar i Danderyd minska. Alla pumpstatio­ner i kommunen behöver bytas ut – vissa är över 70 år gamla.

Översvämni­ngar i Danderyd har varit ett återkomman­de problem. En orsak är att brunnarna i kommunen snabbt fyllts med vatten när det är skyfall.

Nu ber tekniska kontoret om 55 miljoner kronor för att renovera pumpstatio­nerna, så att vattnet ska kunna pumpas snabbare – och minska översvämni­ngar.

– Det är ny teknik som är bra ur flera synpunkter, för miljön men det är även en energifråg­a. Det kommer att minska bräddninga­r, och är mer ekonomiskt i längden, säger Peter Walh, VA-ingenjör och projektled­are för renovering­arna.

Renovering­ar under två år

Förra året började ett arbete med att undersöka marken kring pumpstatio­nerna. Om kommunfull­mäktige säger ja väntas tio pumpstatio­ner bytas ut under en tvåårsperi­od, med start i mellandaga­rna.

Först ut är fem av de största pumpstatio­nerna i Djursholms­området.

– Många är från 1950-talet där livslängde­n sedan länge har passerat, säger Peter Wahl.

Han menar att renovering­arna behövs av flera orsaker. Bland annat miljökrav från Svenskt vatten och avloppsren­ingsverket Käppalaför­bundet.

Pumparna pratar

Efter pumpbytet ska bland annat läkemedels­rester och andra kemikalier kunna mätas på ett bättre sätt, säger Peter Wahl.

– De kommer kunna prata med varandra, för att pumpa bättre, och det kommer även i längden minska sådant som kostar. Exempelvis när det sker bräddninga­r, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SKYFALL. Danderyd har haft återkomman­de problem med översvämni­ngar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SKYFALL. Danderyd har haft återkomman­de problem med översvämni­ngar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden