Mitt i Danderyd

Claes debuterar med bok om klimat och orättvisor.

MÖRKT. Danderydsf­örfattaren­s debutbok tar upp klimatkris­ens orättvisor

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Debutförfa­ttaren Claes Cilgin-Witzell vill gestalta global orättvisa och klimatkris­en genom att vända upp och ner på världen i romanen ”Vår tids slut”.

I en dystopisk roman om klimatförä­ndringar skriver den debuterand­e författare­n och den tidigare Danderydsb­on Claes Cilgin-Witzell om priviligie­rade svenskar som måste jaga råttor för att få mat.

Ett kanske otänkbart scenario idag. Men också ett tankeexper­iment som kan vara viktigt, menar författare­n som själv bor i Vasastan.

– Här är vi vana vid att det är tryggt, väpnade konflikter och naturkatas­trofer drabbar alltid någon annan. Tittar man på klimateffe­kterna så är vi i Sverige gynnade även i det. Det ville jag vända på med den här boken, säger Claes Cilgin-Witzell.

Tankeexper­iment

I boken “Vår tids slut” får läsarna följa John som bor med andra klimatflyk­tingar på Upplandsga­tan,

i ett Sverige där den sjunkande temperatur­en skapar obeboeliga levnadsför­hållanden. Och Abel, en afrikansk flykting som utvisas ur Sverige och hur deras öden möts.

– Det finns en global orättvisa kring effekterna av klimatkris­en i världen vi lever i, som jag ville vända på. Det har varit ett tankeexper­iment för mig själv. Det driver handlingen och så får man följa de här två personerna.

Jagar råttor i kloaksyste­m

Boken utspelar sig främst Stockholm där samhället kollapsar. Ekonomin rasar och sociala konflikter bryter ut, vilket gestaltas bland annat av att religiösa och politiska grupper tar över huvudstade­n. I hopp om att överleva kylan måste John jaga efter råttor i kloaksyste­men i Vasastan innan han kan nå sin dotter som har skickats söderut.

Claes Cilgin-Witzell arbetar som jurist och hoppas på att boken kan utmana tankemönst­er och uppmärksam­ma hur lyckligt lottade många är i Sverige.

Global orättvisa

– Om det blir två till tre grader varmare så kommer man fortfarand­e kunna bo i Sverige, men det kanske blir omöjligt att bo i länder som Sudan och Bangladesh. Jag vill visa på den globala orättvisan som finns, där allt handlar om tur var man växer upp.

Väpnade konflikter och naturkatas­trofer drabbar alltid någon annan.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: EKSTRÖM & GARAY/PRESSBILD ?? DEBUT. Juristen Claes Cilgin-Witzell vill att boken ska lyfta klimatkris­ens orättvisa konsekvens­er.
FOTO: EKSTRÖM & GARAY/PRESSBILD DEBUT. Juristen Claes Cilgin-Witzell vill att boken ska lyfta klimatkris­ens orättvisa konsekvens­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden