Mitt i Danderyd

Snabb ökning av äldre i Danderyd

- 2020 2030 I dag Anton Kyhlbäck KÄLLA: SCB

Nytt beslut om hemtjänst i Danderyd, och två nya äldreboend­en.

Så ska kommunen hantera den åldrande befolkning­en.

Fram till 2030 väntas det finnas 2 839 personer som är 80 år eller äldre i Danderyd. En ökning från 2020 med ungefär 35 procent.

Ökningen följer en generell trend i Sverige, att allt fler blir äldre – och är allmänt friskare – vilket ställer nya krav på vården och omsorgen.

Det är viktigt att komma ihåg att alla inte flyttar till vård- och omsorgsboe­nde.

Planer till 2028

Socialnämn­dens ordförande, Carina Erlansson (M), berättar att kommunen håller på att ta fram en plan för att utveckla den privata hemtjänste­n.

Förra året klubbade Danderyds kommun att skrota den kommunala hemtjänste­n. Ett beslut som kritiserad­es.

– Vi vet att de flesta vill bo hemma när de är äldre. Det måste gå att kunna bo hemma, tryggt, även om behoven av omsorg är stora, säger hon till Mitt i Danderyd.

Två nya äldreboend­en planeras även byggas till 2028. I mars antogs en ny detaljplan för att ta fram det nya boendet Ginnungaga­p i Djursholm.

Totalt väntas det ge 110 till 120 boendeplat­ser.

Kommer det räcka fram till 2030?

–Ja. Det är viktigt att komma ihåg att alla inte flyttar till vård- och omsorgsboe­nde. De här två räknar vi med kommer räcka, säger hon.

Carina Erlandsson berättar att arbetet kring stöd till hemtjänste­n ska ge bättre anhörigstö­d, rehabilite­ring och sjukvård.

– Vi rustar ordentligt. Vi gör vad vi kan för att man ska kunna bo hemma så länge som möjligt, säger Carina Erlandsson.

Kvinnor blir äldre än män

är ungefär 2 117 personer i Danderyd 80 år eller äldre. Totalt 16 personer är över 100 år. beräknas det bo 2 839 personer som är 80 år eller äldre i kommunen. är det 65 män per 100 kvinnor bland personer som är 80 år och äldre.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REDO. Carina Erlandsson (M) menar att Danderyds kommun är redo för en stigande äldre befolkning i kommunen.
FOTO: PRIVAT REDO. Carina Erlandsson (M) menar att Danderyds kommun är redo för en stigande äldre befolkning i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden