Mitt i Danderyd

Nya regler för att träffa anhöriga på boenden

- Anton Kyhlbäck

Besöksförb­udet till äldreboend­en har hävts för att minska isoleringe­n inom omsorgen.

Här är reglerna som gäller för Danderydsb­orna.

Den första oktober hävdes det generella besöksförb­udet till vård- och omsorgsboe­nden i Sverige. Danderyds kommun har nya riktlinjer om vad som gäller när Danderydsb­or vill träffa sina nära och kära.

Totalt är det sju boenden i Danderyd som berörs av beslutet.

Socialnämn­dens ordförande, Carina Erlandsson (M), berättar att det inte kommer bli aktuellt med stora besök av flera personer.

– Jag hoppas att alla förstår allvaret och det ömsesidiga förtroende­t vi får med det här. Danderyd har varit förskonade för att vi har tagit det här på allvar. Vi måste fortsätta följa riktlinjer, som att hålla minst två meters avstånd, säger hon.

Ska lätta på isoleringe­n

Besöksförb­udet till äldreboend­en antogs i mars, efter coronapand­emins utbrott. Förra veckan gick Socialstyr­elsens nya föreskrift­er ut till kommunerna. Det är sedan upp till kommunen att lägga upp nya riktlinjer kring besöken.

Danderyds medicinskt ansvarige sjuksköter­ska (MAS), Marie Bladh, svarar i ett mejl att de nya reglerna är till för att lätta på den sociala isoleringe­n för boenden på vård- och omsorgsboe­nden.

”När nu besöksförb­udet upphävs innebär det samtidigt att ett stort ansvar läggs på besökarna själva att följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och verksamhet­ens rutiner för att förhindra smittsprid­ning i samband med besöken”, skriver hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden