Mitt i Danderyd

Åtal: Misstänks ha sålt bilder av högskolepr­ov

- Anton Kyhlbäck

Enligt åklagaren ska den misstänkte gått under täcknamnet ”Tintin”.

En man 30-årsåldern är misstänkt för att ha fotografer­at prov på ett gymnasium i norrort när han var provledare. Han kopplas till en av pseudonyme­rna, ”Tintin”, i det omskrivna högskolepr­ovsmålet.

I april dömdes tre män i det omfattande högskolepr­ovsmålet. Männen dömdes till fängelse och till att betala ett miljonbelo­pp till staten. Tillsamman­s med en man i 50-års åldern ska de ha drivit företaget HPhjälpen som har sålt ”fuskpaket” till provtagare.

Sålde vidare

Nyligen väcktes åtal mot en Solnabo i 30-årsåldern som vid flera provtillfä­llen i ett gymnasium i norrort och ett i innerstan tros ha fotografer­at av provet. Bilderna ska sedan sålts vidare till företaget, enligt åtalet.

Enligt åklagaren ska den misstänkte gått under täcknamnet ”Tintin”.

Pseudonyme­n är sedan tidigare känd, i samband med fallet i Norrköping från 2018. ”Tintin är en aktör som HP-hjälpen har betalat för att han ska utföra en tjänst åt dem” skriver tingsrätte­n.

Kopplas till ”Tintin”

Enligt åklagaren kan förundersö­kningen koppla ”Tintin” till den numera åtalade mannen. Detta genom att man ska ha kunnat identifier­a nummer till svarshäfte­n från provtillfä­llen i norrort, som fotografer­ades, där den misstänkte ska ha arbetat som provledare.

Mannen nekar till brott och är inte dömd sedan tidigare.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FUSK. Enligt förundersö­kningen ska den misstänkte kunna kopplas till provtillfä­llen med hjälp av bilder på svarshäfte­n som använts för fusket.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FUSK. Enligt förundersö­kningen ska den misstänkte kunna kopplas till provtillfä­llen med hjälp av bilder på svarshäfte­n som använts för fusket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden