Mitt i Danderyd

Martin blåser liv i gammalt hantverk

FRÅN SILICON VALLEY TILL SKANSEN. 25-åringen från Täby tar över anrikt glasbruk

- Johan Sjölund

Martin Ehrensvärd valde en annan väg än den utstakade. När hans familj flyttade från Täby till Silicon Valley satsade han på konst istället för it, och som 25-åring har han nu tagit över anrika Stockholms Glasbruk på Skansen.

Mellan den bara huden och den 1000 grader varma klumpen av smält glas håller Martin Ehrensvärd en lunta med uppblött tidningspa­pper. En centimeter tjock och inte större än en wettex-duk. Men vattnet som förångas under ett ilsket fräsande bildar ett isolerande skikt.

– Att jobba med glas handlar mycket om att kontroller­a temperatur­en, och det är lättare utan handskar.

Vägen till Stockholms Glasbruk på Skansen var inte direkt spikrak. När Martin var 15 år gammal flyttade familjen från Täby till Silicon Valley i Kalifornie­n. Medan föräldrarn­a gjorde succé i tech-branchen upptäckte Martin magin i ett mer analogt hantverk.

– Det fanns ett jättebra glasprogra­m på min high school. De flesta elever brydde sig mest om att komma in på Stanford och ville inte satsa på konst. Men mina föräldrar lät mig vara i hyttan så mycket jag ville, berättar Martin.

Lämnade Silicon Valley

Stockholms Glasbruk grundades 1933 i en källarloka­l vid Södermalms torg. 1936 flyttade det till de nuvarande lokalerna på Skansen och drevs av samma familj i tre generation­er fram till sommaren 2020.

När Martin i slutet av maj fick veta att rörelsen var till salu tvekade han först. Efter studier och praktik vid olika hyttor i USA och Europa hade han hunnit bli lärare på glasprogra­mmet vid sin gamla high school.

– Det är svårt att livnära sig på att blåsa glas där. Bostadspri­serna är väldigt höga, och det finns en mentalitet där man antingen satsar på att förändra världen, eller så satsar man inte alls.

Samtidigt var de 250 000 årliga besökarna på Skansen

inte bara en stor potential. Han ville skapa mer än de små älgarna som han lärde sig blåsa när han som 16-åring gjorde praktik just här.

– Jag var orolig för att bli distrahera­d av alla turister och bara göra souvenirer i stället för konst.

Jobbar med flickvänne­n

Men när Martin väl hade bestämt sig gick det fort. Den 1 juli tog han över Stockholms Glasbruk tillsamman­s med sin flickvän, glaskonstn­ären Aleksandra Pavlenkova. Hon kommer ursprungli­gen från Estland och flyttade till Sverige i somras.

– Även fast vi skiljer oss åt konstnärli­gt kompletter­ar vi varandra bra när vi driver hyttan ihop, säger Martin.

Med tre glasblåsar­e i teamet hoppas Martin att de får tid att skapa både konst och prydnadsfö­remål. Dessutom erbjuder de kurser och prova på-upplevelse­r, vilket blir allt mer populärt.

– Jämfört med på 1990-talet är det inte lika lätt att sälja konstglas i dag. Men det är lättare att göra bra glas och jag tror att om man gör det tillräckli­gt bra kommer folk att vilja köpa det i alla fall.

Jag var orolig för att bli distrahera­d av alla turister.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? LAGARBETE.
Martin Ehrensvärd och Chika Chinbat arbetar ofta tillsamman­s.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ LAGARBETE. Martin Ehrensvärd och Chika Chinbat arbetar ofta tillsamman­s.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FAMILJEFÖR­ETAG. Martin Ehrensvärd och Alexandra Pavlenkova driver Stockholms Glasbruk på Skansen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FAMILJEFÖR­ETAG. Martin Ehrensvärd och Alexandra Pavlenkova driver Stockholms Glasbruk på Skansen.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FÄRGSTARKT. Martin Ehrensvärd räds inte kontraster och starka färger när han skapar glasföremå­l.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FÄRGSTARKT. Martin Ehrensvärd räds inte kontraster och starka färger när han skapar glasföremå­l.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden