Mitt i Danderyd

Så coronasäkr­ar Mörby C inför jul

FÖRBEREDER. Efter en tuff vår tittar centrumled­ningen i Mörby på olika lösningar för att göra julhandeln säker. Bland annat planerar de att sätta upp skyltar som varnar om trängsel.

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@mitti.se

Oron finns fortfarand­e, och den är befogad.

Inga konkurser har rapportera­ts från Mörby centrum efter pandemins utbrott.

Nu förbereder man sig för att göra julhandeln säker för kunderna.

2019 hade Mörby centrum närmare sju miljoner besökare. En siffra som väntas sjunka med 20 till 30 procent, till följd av pandemin.

Men trots det är köpcentret relativt förskonat, menar centrumche­fen Håkan Larsson. Inga konkurser från köpcentret har rapportera­ts hittills.

– Mörby centrum är mer av en hub, där tunnelbana­n stannar och många har ärenden. Det är inte ett köpcentrum som har en stark inriktning på att sälja kläder, eller liknande. Därför har klarat oss bättre än köpcentrum som är inriktade på mode och shopping, säger han.

Sattes på paus

I samband med utbrottet stod dock köpcentret inför flera tuffa utmaningar. I stället för att rikta in sig på sälja, locka och utveckla centrumhan­deln sattes allt på paus.

Avstånd skulle hållas och öppettider regleras. Först i mitten av augusti kunde Mörby centrum gå tillbaka till vanliga öppettider.

Fortfarand­e håller vissa butiker extra öppet för personer i riskgruppe­n.

– Oron finns fortfarand­e, och den är befogad. Vi har fortfarand­e inga evenemang inplanerad­e, utan fokuserar helt på att kunder ska känna sig trygga när de besöker oss.

Centrumet införde också en tjänst med bud till kunder. Besökare som var oroliga kunde beställa saker från butikerna, utan extra kostnad.

– Det var mycket uppskattat. Sen när det började avta, till sommaren, slutade vi med det.

Sprit vid alla ingångar

För att möta hösten och julhandeln fortsätter de att tänka mer kring trygghet.

– Vi ska ha handsprit vid alla ingår. Vi ska också liveuppdat­era hur många besökare vi har. Man ska mötas av en skylt vid ingångarna som visar grönt, när det inte är så mycket folk, gult och rött, då det är mycket folk.

Vad gör ni då om det ofta visar rött?

–Det kan vara att våra ordningsva­kter informerar om att hålla avstånd. Det är framför allt en åtgärd för att man ska känna sig mer trygg. Det kan bli att man får köa, om det skulle vara allvarligt, men så långt tror jag inte det kommer gå, säger han.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? FÖRSKONAD. Centrumche­f Håkan Larsson berättar om läget i Mörby Centrum under corona.
FOTO: MARIA SVENSSON FÖRSKONAD. Centrumche­f Håkan Larsson berättar om läget i Mörby Centrum under corona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden