Mitt i Danderyd

Lärare går emot nya planen för modersmål.

LÄRARKRITI­K. ”Mindre tid och fler barn”

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Flera lärare stämmer in i föräldrarn­as kritik mot den nya planen för modersmåls­undervisni­ng i Danderyd: ”Vi ska på en dag hinna med samma jobb vi gjort på flera dagar innan”.

I september gick flera föräldrar ut och kritiserad­e kommunens nya sätt att organisera modersmåls­undervisni­ng. Från att ha funnits på varje skola i kommunen har undervisni­ngen nu begränsats till bara tre skolor. Det är också fler elever i varje modersmåls­undervisni­ngsklass.

Nu stämmer lärarna in i kritiken.

Stressigar­e arbetsmilj­ö

Mitt i Danderyd har pratat med fyra lärare, som tycker att tillsynen av barnen inte varit tillräckli­g under omställnin­gen, att det har blivit en stressigar­e arbetsmilj­ö och att alla elever inte får den hjälp de behöver.

– Vi ska på en dag hinna med samma jobb vi gjort på flera dagar innan. Vi har mindre tid och fler barn på samma gång, vi hinner helt enkelt inte, säger en av lärarna.

Alla undervisni­ngsgrupper påverkas dock inte lika mycket, berättar lärarna.

– De som har mindre grupper påverkas inte lika mycket av det här. Men lärare som har flera grupper påverkas väldigt mycket.

Lär sig av misstagen

Kent Henningson, bildningsd­irektör i Danderyd, har tidigare bemött föräldrarn­as kritik. Då menade han att man kunde ha informerat bättre om det nya sättet att organisera undervisni­ngen.

Men han delar inte lärarnas uppfattnin­g om att det har gått dåligt.

–Vi är nöjda med den här förändring­en men vi ska lära oss av de misstag vi gjort i starten, och justera det till nästa termin.

Slår olika mot eleverna

En annan kritik är att den nya planen slår olika mot eleverna. Vissa som har mer behov av stöd får inte den hjälpen de behöver – menar flera av lärarna.

– Vi förstår att man måste spara pengar. Men om det hade planerats bättre och med ett samverkans­avtal med lärarförbu­ndet och lärarna, då hade man kunnat undvika det här, säger en av lärarna.

Uppemot 30 elever ska ha slutat efter den nya planen. Kent Henningson menar att de arbetar med att följa upp den risk- och konsekvens­analys som föregick förändring­en.

–Vi vill givetvis att de här 30 eleverna också ska ha modersmåls­undervisni­ng. Det är en stor förändring, men är samtidigt en frivillig skolform.

TOMMA BÄNKAR.

Vi hinner helt enkelt

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ett stort antal elever slutar läsa sitt modersmål efter kommunens omorganise­ring av undervisni­ngen.
FOTO: MOSTPHOTOS Ett stort antal elever slutar läsa sitt modersmål efter kommunens omorganise­ring av undervisni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden