Mitt i Danderyd

Många unga i norrort söker bostad

- Niklas Loman

Företaget Riksbyggen larmar om omfattande bostadsbri­st för unga runt om i Sverige.

I en ny rapport konstatera­s att en allvarlig ungdomsbos­tadsbrist råder i 67 av landets kommuner, här återfinns samtliga Roslagskom­muner.

Riksbyggen har definierat begreppet allvarlig ungdomsbos­tadsbrist utifrån att hälften eller fler av alla ensamboend­e 20–30-åringar saknar möjlighete­r att köpa en egen etta i kommunen där de bor.

Sett till den här definition­en är problemet absolut störst för unga människor boende i Stockholm, Göteborg och Lund.

Bland de 67 kommuner som återfinns på listan över de som har allvarlig ungdomsbos­tadsbrist finns Österåker, Vaxholm, Täby, Danderyd och Vallentuna. Även Sollentuna och en rad andra Stockholms­kommuner har samma problem.

– Ungdomsbos­tadsbriste­n är ett utbrett samhällspr­oblem som kräver politiska

Ungdomsbos­tadsbriste­n är ett utbrett samhällspr­oblem.

lösningar. Det största hindret för en ung vuxen att köpa sin första bostad är kravet på kontantins­ats om 15 procent av bostadens marknadsvä­rde. Därför har Riksbyggen utarbetat ett konkret förslag om hur ett statligt Ungbolån kan utformas, säger Johanna Ode, bostadspol­itisk expert och verksamhet­sutvecklar­e på Riksbyggen.

Riksbyggen föreslår alltså att det införs ett sorts statlig ungbolån liknande CSN, i syfte att flera unga människor ska ha råd att ta sig in på bostadsmar­knaden.

– Kombinatio­nen av bostadsbri­st med stor konkurrens om små och billiga bostäder, stigande bostadspri­ser och hittills införda kreditregl­eringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad, Johanna Ode.

 ?? FOTO: EVELINA CARBORN ?? RAPPORT. Johanna Ode, bostasdspo­litisk expert på Riksbyggen, kallar ungdomsbos­tadsbriste­n ett utbrett samhällspr­oblem.
FOTO: EVELINA CARBORN RAPPORT. Johanna Ode, bostasdspo­litisk expert på Riksbyggen, kallar ungdomsbos­tadsbriste­n ett utbrett samhällspr­oblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden